joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun21072024

Ažurirano05:00:19

Susret prvopričesnika u Vinici

  • PDF

U župi Rođenja Marijina u Vinici zbio se 14. srpnja susret prvopričesnika iz Vira i ostalih vjeroučenika iz ove župe u povodu proslave Dana župnoga zajedništva.

Svoje prvopričesnike, njih 15, doveo je njihov župnik don Petar Vuletić. Oni su najprije bili počašćeni svježim i hladnim napitcima u Župnome dvoru, a potom su predvođeni don Ilijom Drmićem razgledali sve crkvene objekte, gdje ima je posebno skrenuta pozornost na ljepotu i likovnu razigranost crkvenih vitraja Ante Čule iz Bukove Gore, zatim na spomenik u čast glagoljašima iz Vinice koji će ovih dana dobiti svoje medaljone u bronci, te na na bivši župni dvor koji je prije toga bio turska kula u kojoj je barem povremeno boravila ona glasovita Hasanaginica o kojoj je ispjevana najljepša hrvatska balada prevedena na 160 svjetskih jezika. Nakon toga djeca su na viničkom igralištu odigrala košarkašku utakmicu. Nakon posjete Vinici uputili u svoj Vir još uvijek utrenikom, čiji će jedan dio, i to onaj kroz viničko Vučipolje, biti asfaltiran uoči Dana župnoga zajedništa, a put prema Viru bit će predmetom rasprave za asfaltiranje sljedeće godine. Za iduću subotu dogovoreno je da u 18 sati virska ekipa odigra utakmicu s ekipom iz Vinice u znak radosnoga iščekivanja Dana viničkoga zajedništa.

 

Istoga dana dovezao je iz tiskare Logotip u Širokom Brijegu direktor Željko Spajić sa svojim prijateljima knjigu s naslovom Jokanov slikopis, Slikarski opus Josipa Jokana Šiške (1942.-1974.), koju je izdao Župni ured u Vinici u suradnji s Našim ognjištima u Tomislavgradu. To je knjiga koja prikazuje biografiju mladoga slikara kojemu je srce prestalo kucati u njemačkom jezeru Bagersee nakon što se rekreacijski provozao biciklom, te u kojoj je otisnut njegov slikarski opus od 90 slika što su sačuvane kod njegove braće Stipe i Nediljka Bikana, kao i kod drugih dragih osoba iz najužega roda i prijatelja.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije