joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Wed04102023

Ažurirano09:39:11

Obilježen Dan Viničkog zajedništva 2023

  • PDF
U subotu, 5. kolovoza u Župi Vinica obilježen je Dan viničkoga zajedništva, koji se šesnaestu godinu tradicionalno obilježava u prvu subotu mjeseca kolovoza, u spomen i sjećanje na 283 žrtve ratova iz Vinice u proteklom stoljeću.
U 11 sati bilo je svečano Misno slavlje kojem je predsjedao je pater Ante Šiško, koji je porijeklom iz Vinice a na službi u Đakovu, u koncelebraciji viničkog župnika don Jakova Renića i župnika Grabovice don Blaža Ivande, dok je misno slavlje svojim pjevanjem uveličao Zbor Župe Grabovica.
Prije početka misnog slavlja izaslanstva Općine Tomislavgrad, Skupštine Hebrcegbosanske županije, Mjesne zajednice i Zavičajnog društva Zavelim položila su cvijeće i zapalila svijeće ispred ploče na kojoj su uklesana imena poginulih u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u Domovinskom ratu.
Obilježavanje Dana viničkog zajedništva uveo je bivši vinički župnik don Ilija Drmić prije trinaest godina, kada je izgrađen i blagoslovljen spomenik s Oltarom života u znak sjećanja na sve Hrvate iz župe Vinice koji su poginuli u raznim povijesnim razdobljima i ratovima za hrvatsku državu i slobodu, u spomen na 283 žrtve stradale u proteklom stoljeću. Toga dana Viničani se prisjećaju svih poginulih i svih pokojnika, kao i svih živih Hrvata koji su potekli iz ove velebne kolijevke hrvatskoga naroda gdje god da se nalazili diljem svijeta, koji se na ovaj način jednom godišnje okupe iz svih sela, od Mijakova Polja, Zaljuti, Rošnjača, Podzavelima, Vinice i Pasiči. To je dan kada su zajedno u molitvi svi vjernici župe Vinice, gdje god živjeli. Tako se i na ovogodišnjem obilježavanja, unatoč najavama loših vremenski prilika, okupio lijepi broj vjernika, kako onih koji žive u Vinici, tako i raseljenih i njihovih gostiju i prijatelja, koji su se zajedno poklonili i pomolili za sve stradale žrtve u ratovima i preminule župljane.
Nakon svete mise uslijedilo je druženje, pučko veselje na kojemu se častilo janjetinom i pićem, a zaorila se pjesma uz neizostavnu gangu.
Sve reakcij

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to 193.0.6.135:43 (A connection attempt failed because the connected party did not properly respond after a period of time, or established connection failed because connected host has failed to respond. ) in C:\Domains\zavelim.hr\wwwroot\administrator\components\com_joomlastats\count.classes.php on line 1038

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to 200.3.14.150:43 (A connection attempt failed because the connected party did not properly respond after a period of time, or established connection failed because connected host has failed to respond. ) in C:\Domains\zavelim.hr\wwwroot\administrator\components\com_joomlastats\count.classes.php on line 1038

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to 196.192.115.21:43 (A connection attempt failed because the connected party did not properly respond after a period of time, or established connection failed because connected host has failed to respond. ) in C:\Domains\zavelim.hr\wwwroot\administrator\components\com_joomlastats\count.classes.php on line 1038

Najnovije

Najčitanije