joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Tue21052024

Ažurirano05:00:19 PM

NAJAVA: Zavičajna knjiga Viničanke „Šiškuša – vinička kuharica s dušom“ - kuharica s etnološkim prikazom i viničkim rječnikom s više od 1500 riječi

Čast nam je najaviti skorašnji izlazak iz tiska knjige posvećene Vinici „Šiškuša – vinička kuharica s dušom“ autorice Ljubice Mihaljević r. Šiško.
Piše: ZDZ

 


Ljubica Mihaljević živjela je u Vinici od rođenja 1960. pa sve do 1973. godine. Dugi niz godina živi i radi u Virovitici kao profesorica kuharstva. Tijekom proteklih 5 godina posvetila je svoje slobodno vrijeme ispisivanju sjećanja na djetinjstvo. Upravo o vremenu odrastanja autorica progovara u svojoj knjizi, atipičnoj kuharici s Tromeđe.


Sve je započelo profesionalnim sastavljanjem i zapisivanjem viničkih recepata iz njezina djetinjstva, izradom te fotografiranjem jela, stoga je svaki recept u knjizi popraćen fotografijom u boji.


Da bi opravdala jednostavnost jela, osjetila je potrebu te je opisala društvene prilike u kojima je živjela te dodala male priče, zgode iz djetinjstva kao sjećanja koja potkrepljuju napisano.


Na poticaj svoje kćeri i urednice Marte Đapić Mihaljević, magistre kroatistike i informacijskih znanosti te autorice Arhivističkoga rječnika, u knjizi je sastavila rječnik šiškinih izraza s primjerima upotrebe u ondašnjem vremenu, koji sadržava više od 1500 riječi s dodanim naglascima, da bi se što vrijednije prenio i sačuvao jezik sela Šiške i okolice od zaborava.


Knjiga koju ćete uskoro držati u rukama odraz je duboke ljubavi i zahvalnosti autorice Vinici i rodnim Šiškama, za sva dobra koja je ponijela sa sobom u šiškinoj torbici sjećanja - u svoju slavonsku sadašnjost i budućnost.


“Vridilo je”, nedavno nam je prišapnula!

Najnovije

Najčitanije