joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Thu18042024

Ažurirano05:00:19

Dani kruha, zahvalnosti i izložbe hrvatskih slikara u Viru

  • PDF

U središnjoj osnovnoj školi u Viru Franice Dallera održani su 17. listopada 2012. Dani kruha i zahvalnosti pod vodstvom ravnateljice Mirjane Mikulić, njezinih učiteljica, učitelja, te ostalih djelatnika i radnika ove škole, kao i dan prije u podružnici te škole u dijelu Vira zvanom Dubrave (Sutina).
Piše: don Ilija Drmić

 

U ovoj zanimljivoj kulturnoj manifestaciji, koja se uklapa u vrijeme zahvaljivanja Bogu za sve njegove darove i dobročinstva, kao i za plodove naše ljudske marljivosti i radišnosti, što je obilježeno Nedjeljom zahvalnosti 14. listopada, sudjelovala su i djeca škole, odnosno stotinu i pedesetak učenika sa svojim učiteljicama koje im drže nastavu i vode određene sekcije u kojima vježbaju nastupe i izvode mnoge druge aktivnosti kojima obogaćuju ovakve dane u svojoj školi na koje se odazovu i njihovi roditelji, prijatelji i znanci na čelu s predstavnicima Općine, Mjesne zajednice i Župe, te drugih gospodarskih i kulturnih ustanova i zajednica.

Tako je bilo i ovoga puta u ovoj virskoj školi i njezinoj podružnici, gdje su uvježbani đaci, bilo kao pojedinci ili manje i veće skupine, izvodili svoje recitacije, recitale, igrokaze, dramolete protkane glazbom i pjesmom. Da su to izveli dobro, najbolje je očitovao burni pljesak njihovih najdražih gledatelja: roditelja, učitelja, vjeroučiteljica i njihova novoga župnika don Ilije Drmića. Ovaj je župnik, nasljednik pok. don Petra Vuletića, između ostaloga na kraju ove vrlo zanimljive predstave koju je nadahnuo kruh slasni i kruh sa sedam kora, blagoslivljajući upravo taj kruh i sve darove Božje dobrote i ljudske radišnosti, izrekao ove riječi kako u središnjoj tako i u područnoj školi: “Ovo što ste pripremili u školi na temu kruha našega svagdašnjega, zaista je vrlo lijepo i poučno ne samo za naše učenike i vjeroučenike, nego i za sve nas ovdje nazočne. Mi to blagoslivljamo moleći Boga (od prastare naše riječi Bhagas - Gospodar kruha) da nas nahrani našim i svojim Kruhom kako bismo mogli iznovice rasti i klasati sa svojim klasjem i novim Kruhom što ćemo ga proizvesti uz pomoć Gospodara Kruha, našega dobroga Boga, tvorca nebesa i zemlje, čovjeka i svega ostaloga.“

Tome uzvišenom osjećaju u objema školama doprinijele su izložbe dječjih likovnih i literarnih uradaka na temu kruha našega svagdašnjega kao i slike dvadesetorice hrvatskih slikara koji su ove godine pohodili Vinicu i tri dana slikali (od 11. do 13. svibnja 2012.), te u znak zahvalnosti za ovo naše susjedno drago selo i župu ostavili svoje darove, svoje slike. “Neobično mi je drago da ih i ovdje vidimo dobrotom viničkoga župnika don Bariše Čarapine, te na taj način povezujemo Vinicu i Vir (živimo u nadi uskoro i asfaltnom prometnicom!), dva naša povijesno važna i velika mjesta, dvije župe, čija je sudbina u mnogočemu gotovo ista, s tim da se Vir dobrano odupro navalama seobe, a Vinica je u tom pogledu otišla daleko. Vinici i Viru valja pomoći da ostanu mjestima koja vriju novim potomcima i novim idejama koje će preplaviti ovaj naš kraj, te ne samo naš hrvatski prostor, nego i cijeli svijet. Za ovaj Vir trebaju mnogi čuti i o njemu znati da pripada onoj skupini vireva koji su puni ljepote uviranja i poniranja, izviranja i ulijevanja u sve tokove znanosti, kulture i svega što gradi bolju budućnost ovoga našega svijeta“, rekao je župnik don Ilija, dodavši da ovu izložbu slika hrvatskih slikara posvećuje upravo svome preminulome predčasniku župniku don Petru Vuletiću.

Evo i imena tih slikara i njihovih slika: 1. Hrvoje Marko Peruzović, Dvije žene pod Križem; 2. Ana Marija Boteri Peruzović, Župna crkva Male Gospe u Vinici u predvečerje; 3. Davorin Briševac, Kuća u šumarku; 4. Boris Vacka, Slap i Pejsaž; 5. Đuro Seder, Svemir iznad Vinice i Vira; 6. Antun Krešić, Detalji s Kalvarije; 7. Dorotić, Raspeti; 8. Ante Žaja, Gospa i Crkva - Mater Croatorum u Americi; 9. Mate Ljubičić, Put u Emaus i Žene uz Raspetoga (ovaj slikar dobro je poznat našoj župi Vir jer ima dva svoja vitraja i likove evanđelista uz dva ona vitraja Aleksandra Zvjagina); 10. Antun Boris Švaljek, Papa nadlijeće Vinicu i Vir; 11. Zlatko Nežić, Pogled prema Biokovu i Pogled prema Zavelimu; 12. Pera Mila Mamić, Stara kuća; 13. J. Zima, Raspeti; 14. Ante Brkić, Doživljaj pejsaža u dinarskom kraju; 15. Skoko, Ivan Krstitelj - Propovjednik pravde; 16. M. Boras, Razapeti; 17. Šime Puljić, Ribari; 18. Goran Milinković, Jutro u Vinici 2012. 19. Bože Drmić, Kristove ruke pokazuju Oca u zagrljaju s Duhom Svetim; 20. Žana Subašić, Naš Otkupitelj. Tako su ovih dana, dok traju Dani kruha i dani izložbe, ovu školu u Viru obogatili i našoj javnosti predstavili dražesni raznovrsni uradci virskih učenika i njihovih učiteljica i učitelja pomiješani s ovim navedenim našim slikarima čija su imena dobrano poznata našoj javnosti i utkana u sag hrvatske kulture i povijesti umjetnosti. No, sve je to umješno isprepleteno u školskoj izložbenoj dvorani s onim drevnim predmetima kućne radinosti našega puka.

Ažurirano Utorak, 25 Prosinac 2012 11:42

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije