joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri21062024

Ažurirano05:00:19

Proslavljen spomendan bl. Ivana Merza

  • PDF

U župi Rođenja Marijina u Vinici, i to pokraj kapelice podignute bl. Ivanu Merzu na čast, proslavljen je svečanim misnim slavljem spomendan toga blaženika u subotu 7. svibnja iako je njegov spomendan 10. svibnja. Misu je predvodio vinički župnik prof. don Ilija Drmić, koji je održao prigodnu propovijed o ovome svecu.

Otpočeo je riječima pape Ivan Pavao II. izrečenima u zagrebačkoj katedrali 10. rujna 1994.: Ivan Merz je "istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja". Ove Papine riječi bile su veliki poticaj da bolje upoznamo lik Ivana Merza (1896.-1928.) i njegov život prožet svjedočanstvom za Isusa Krista. Postupak za proglašenje Merza blaženim i svetim započeo je u Zagrebu još 1958. god., a od 1986. god. nastavlja se u Rimu pri vatikanskoj Kongregaciji za kauze svetaca. Svjestan da će umrijeti mlad, Ivan Merz prikazuje na samrti svoj život kao žrtvu Bogu za hrvatsku mladež. Koliko je ova žrtva bila draga i Bogu ugodna, pokazale su godine koje su slijedile: tisućama mladih postao je uzor i ideal kršćanskoga života. Njegovo ime značilo je program života i rada brojnim mladim kršćanima. Što je Merz značio za hrvatsku mladež, to su najbolje izrazili sami mladi kad su mu na grob donijeli vijenac na kojem je pisalo: Hvala ti, orle Kristov, što si nam pokazao put k Suncu!

 

Don Ilija je također pročitao niz misli ovoga blaženika o presvetoj Euharistiji, od kojih izdvajamo samo nekoliko njih: Gdje je nama ljudima Bog prisutniji negoli u presvetoj Euharistiji?! Kolika je Ljubav Njegova, kad On, Neizmjernost daje nama, malenima i ništavnima Sebe za blagovanje. Kako je velik Onaj koji samoga sebe kao Kruh, svu svoju veličinu, svu ljubav nama daje. Pričest je izvor života.

Za vrijeme ovoga slavlja molilo se za svu našu mladež, kako ovu domaću tako i onu odseljenu diljem Lijepe Naše, Europe i svijeta. Molili su sabrani vjernici skupa sa svojim župnikom i za svu hrvatsku mladost gdje god da jest, a pod zaštitu ovoga blaženika rodom iz Banje Luke stavljali su i sve mlade cijeloga svijeta. Također je propovjednik naglasio da je Merz rado čitao Sveto Pismo koje mu je bilo nadahnuće za njegova djela, a čitao je i katolički tisak, te je pozvao mlade da ozbiljno pristupe čitanju imajući u vidu onu biblijsku izreku: Blago onome tko čita! U tom smislu spomenuo je naše katoličke listove: Glas Koncila, Mali Koncil (MAK), Radosna vijest, Crkva na kamenu, Naša ognjišta i dr., koje bi valjalo redovito čitati. Budući da njegov spomendan pada oko polovice svibnja, ova molitvena zajednica spomenula se i mnogih Hrvata koji su svoje živote izgubili u svibnju na kraju Drugoga svjetskog rata, te su se molili Bogu za sve njih po zagovoru bl. Ivana Merza. Iz same župe Vinice strada su u tome ratu 192 Hrvata, o čemu lijepo piše u najnovijoj knjizi o župi Vinici tiskanoj u povodu 125. obljetnice osnutka te župe odcjepljenjem od Roška Polja velikoga dijela sela i manjega od župe Grabovice.

Na kraju ovoga slavlja izrečene su zahvale Bogu za sva dobročinstva što ih je Bog po Merčevu zagovoru udijelio ovoj župi Vinici.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije