joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Tue19032024

Ažurirano05:00:19

Križni put i sveta misa u Šiškama-Vinica u povodu blagdana velike Gospe 14.8.2012.

  • PDF

Križni put i sveta misa u Šiškama 2012

Ovo je već tradicionalno okupljanje mještana iz Vinice i okolnih sela u selu Šiške u povodu blagdana velike Gospe, gdje se već nekoliko godina slavi sveta misa i križni put. Piše: Ante Šiško

I ove godine se okupilo dosta vjernoga puka iz viničkih sela posebno iz Šišaka i Subašića i njihovih gostiju, pa Ivanda, Prljevića, Žaja, Jurčevića, Škoja, Bilobrka, Babića i drugih koji su mogli nadzočiti ovom izuzetnom vjerskom slavlju. Križni put je predmolio bogoslov Marjan Šiško, sin Zvonke i Marte Šiško, koji je pred završetkom svog školovanja, pa mu i ovom prigodom zahvaljujemo što nije zaboravio svoj rodni kraj, a ujedno se i molimo za njega da mu Bog podari snage da uspješno završi svoj svećenićki studij te da služi našoj crkvi i svome hrvatskom narodu.

Križni put je osmislio i darovao Ivica Šiško koji je na taj način ostavio vječni spomen na našu čvrstu vjeru i odlučnost da budemo sboji na svome. Njemu i svima koji Vinicu darivaju veliko hvala. Križni put prolazi od Briga, preko Svitnjaka pa sve do navrh brda zvanog Kljek, na samoj graničkoj crti koja, usput rečeno nepotrebno razdvaja jedan narod, jedan kraj. U podnožju brda Kljek sagrađena je kapelica u čast Gospe ispred koje se slavi sveta misa. Kapelicu i križni put je blagoslovio vinički župnik pok. don Jozo Ivančić po odobrenju biskupa Ratka Perića.

Ovogodišnje misno slavlje je predvodio naš svećenik spirituanac pater Ante Šiško koji je na župi u Podvinju kod Slavonskog Broda. Njemu je asistirao naš vrijedni i požrtvorni župnik don Ilija Drmić kojem se posebno zahvaljujemo za sve što radi u Vinici. Neka mu Bog pomogne u daljnjem radu. Plodovi njegova izvanrednog rada se vide na svakom koraku u Vinici. Pater Ante je u svojoj propovijedi vrlo nadahnuto govorio o blaženoj Djevici Mariji, o našoj Majci, o svemu što nas tišti. Osvrnuo se i na loše stvari koje nam se događaju kao što je izglasavanje zakona o potpomognutoj medicinskoj oplodnji, kao nešto što se nesmije dogoditi u hrvatskom katoličkom narodu. Sveto misno slavlje uveličao je Jozo Vrdoljak sa sviranjem klavijatura i lijepim pjevanjem.

Na kraju ovaj kružni put sa svetom misom preporučam svima koji su u prigodi o gospojini da dođu u Vinicu i da uživaju ovaj prekrasni sveti krajolik kojega su nam naši stari ostavili u naslijeđe, a sve u slavu dragoga Boga.
I u ovom slavlju su sudjelovali članovi zavičajnog društva zavelim.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije