joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun19052024

Ažurirano05:00:19

Naša Viničanka u srcu Vatikana

Našu Viničanku koja trenutačno obnaša dužnost predsjednice Nacionalne udruge Deutsche Volksbanken i Raiffeisenbanken, Papa Franjo imenovao je Vijeće za ekonomiju Svete Stolice
Razgovarao: Petar Škorić

 

Protekloga je tjedna Papa Franjo imenovao je nove članove Vijeća za ekonomiju Svete Stolice, koje je zaduženo za nadzor nad gospodarstvom i ustrojstvom kao i nad upravnim te financijskim pothvatima pojedinih ureda Rimske kurije i ustanova povezanih s djelatnostima Svete Stolice i Grada Vatikana.

Među novim članovima Vijeća je i naša Hrvatica s njemačkom adresom Marija Kolak.  Ova rođena Đakovčanka odrasla je u hrvatskoj katoličkoj obitelji koja vuče korijene iz Župe Vinica u općini Tomislavgrad. Njen otac Ante Đikić je iz Zaljuti, a majka Ana Perković iz Mijakova Polja.

Nakon što su se doselili u Slavoniju, put ih je odveo u Njemačku. Cijelo djetinjstvo i mladost provela je u Berlinu gdje se školovala i završila Ekonomski fakultet – smjer bankarstvo. Udana je i majka troje djece. Ima bogato profesionalno iskustvo u području bankarstva, a trenutno je predsjednica i članica uprave Nacionalne udruge Deutsche Volksbanken und Raiffeisenbanken. Pohađala je, među ostalim Harvard Business School u Bostonu (SAD), koja je jedna od prestižnijih poslovnih škola u svijetu.

Velika je vijest za Hrvatsku, a još veća za sve nas iz župa Vinice i Roškog Polja, budući je riječ o osobi koja vuče porijeklo iz našeg zavelimskoga kraja.

To je bio i povod da potražimo Mariju, koja se rado odazvala našoj molbi za razgovor za portal Zavičajnog društva Zavelim.

Prije svega, čestitamo Vam na izboru na ovu časnu dužnost s najboljim željama za uspješnim obnašanjem iste. Ponosni smo što je naša Viničanka došla u samo srce Vatikana.

Živite u Berlinu, rođeni u Đakovu, porijeklom iz Vinice, udati za Rožanina…, zanimljiv je to put pun simbolike za mnoge raseljene ljude iz našeg zavičaja.


Kako ste se odlučili za život u Njemačkoj?

To pitanje je vrlo lako odgovoriti s obzirom da su moji roditelji za mene tu odluku donijeli od malih nogu kada su me doveli u Berlin. A i nakon udaje za svoga supruga odlučili smo o nastavku zajedničkog života u Berlinu, gdje je i njegova obitelj prebivala.


Saznajemo od naših iseljenika da ste vrlo aktivni u hrvatskoj zajednici, posebno u Hrvatskoj katoličkoj misiji. S obzirom na vašu zahtjevnu profesionalnu angažiranost kako uspijevate uskladiti sve te aktivnosti i obiteljske obveze?

Kako se kaže gdje ima volje, tu ima i načina. Hrvatska katolička misija je sastavni dio moga života još od djetinjstva, u biti ja sam dijete te misije. Tu sam išla na vjeronauk, primila sakramente kao i sve naše tri kćerke, a tu sam i muža upoznala. Nastojimo redoviti biti na Svetoj Misi i sudjelovati u aktivnostima. Tako sam i rado vodila jedno vrijeme dječji zbor, a sviram prema potrebi i danas. Bila sam članica Župnog vijeća,  a jedno vrijeme i predsjednica. Bez čvrste pomoći moje obitelji ne bi mogla uskladiti sve aktivnosti, pa prema tome duboko sam zahvalna svome suprugu, mojim roditeljima i pokojnoj svekrvi, koji su mi uvijek bili na raspolaganju i spremni pomoć, posebno dok su mi djeca bila mala.


Vaš primjer potvrđuje da je sređena i dobro organizirana obiteljska zajednica ključ svakog napretka i uspjeha..

Meni je uvijek na prvom mjestu bila moja obitelj i moja djeca. Lijepo je financijski se osigurati, no ako u obitelji ne vlada mir i sklad, onda se ni u poslovnom svijetu ne može raditi na miran i plodan način. Važno je da u obitelji imate oazu mira i ljubavi. Tek tada iz tog ambijenta možete ići radosno na posao.

Moja cijela obitelj je uvijek uz mene i pomažu mi. Iz dana u dan nastojim se usredotočiti na to koje su aktivnosti vrlo važne, koje su manje bitne, a koje mogu pričekati. Bez pomoći drugih se ne može. Također, lijepo je da su moja djeca imala mogućnost osjetiti baku i djeda s jedne i s druge strane. Potrebno je i dalje raditi na ideji međugeneracijske suradnje. Mi možemo pomoći starijima, a stariji mogu puno pomoći nama mlađima koji smo sada u fazi stvaranja.

Stoga moja preporuka svim mladim ženama, osobito onima koje su majke, a koje žele uz obiteljski poziv razvijati i svoju karijeru, da im na prvom mjestu uvijek treba biti obitelj, a tek onda sve ostalo, koje dolazi.

U obitelji uvijek crpim snagu i ljubav te onda to prenosim u svoj posao.


Prva ste Hrvatica laikinja u službi Svete Stolice. Velika je čast ući u ekonomsko Vijeće Svete Stolice. Možete li našim čitateljima opisati na koji način je tekla vaša nominacija na navedenu dužnost?:

Kardinal Marx koji presjeda ekonomskim Vijećem Svete Stolice me predložio i Sveti Otac me imenovao, što mi je za mene izuzetna čast i sa zadovoljstvom i zahvalnošću sam prihvatila pruženu mogućnost da sa svojim financijskim i bankarskim znanjem budem pri ruci i od koristi. Radosna sam što mogu svoje ekonomsko i bankarsko znanje unijeti u rad Vijeća.


Kako gledate na stanje u Hrvatskoj i razmišljate li možda o povratku u Domovinu?

Stanje u svim zemljama ovoga svijeta se promijenilo pojavom Coronakrize i ništa više nije jednostavno. Geopolitičke napetosti rastu iz dana u dan, a sada kroz Coronakrizu nastaju i ekonomski izazovi i na početku smo najvjerojatnije jedne recesije. Naravno, da je to zahtjevno za svaku zemlju, pa tako i za Hrvatsku. Vjerujem da ova zemlja ima tolike bogate resurse i potencijale, koji će nam pomoći savladati poteškoće. Posebno mi je žao što naši ljudi najčešće komentiraju kako je kod nas u Domovini sve negativno i kako je drugdje sve bolje. To najčešće nije tako, niti stoje takve paušalne ocjene, već se situaciju treba diferencirati iz različitih aspekata. Vjerujem u perspektivu života u Hrvatskoj. S obzirom da smo odrasli u Njemačkoj i tu su naše obitelji, za sada se ne planiramo preseljavati, posebice dok naše se naše kćerke školuju. No, svakako želimo postupno češće dolaziti i povećavati vrijeme boravka u Lijepoj našoj.


Iako niste rođeni u zavelimskome kraju vezani ste i pokazujete ljubav za zavičaj svojih roditelja. Tome svjedočimo i mi iz Zavičajnog društva Zavelim jer ste prije 10-tak godina financijski podržali našu akciju za gradnju ceste od Vinice prema Roškom Polju. Kada ste zadnji put posjetili ovaj kraj i imate li tu bliže rodbine?

Već kao dijete voljela sam provesti svoje školske praznike kod svoje rodbine u našem zavičaju, a tako i sada u Roškom Polju odakle mi je suprug. Volim taj kraj, tu se čovjek može opustiti. Posebno mi je drago biti tu u vrijeme dok se održava prekrasna manifestacija “Roško kulturno ljeto”, koja je nažalost ove godine otkazana zbog Corone. Taj termin je svake godine, kao i svetkovina Ivandana upisana u naš obiteljski kalendar za posjet zavičaju.

Najnovije

Najčitanije