joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun21072024

Ažurirano05:00:19 PM

Služena sveta misa i križni put u Vinici

 

Danas je u Šiškama služena sveta misa i pobožnost križnog puta, na kojem se po sunčanom i lijepom vremenu okupilo 50-tak vjernika.

Misno slavlje tradicionalno se održava na četvrtu korizmenu nedjelju predvodio ga je vinički župnik don Jakov Renić. U svojoj propovijedi don Jakov se spomenuo jedne od najljepših evanđeoskih prispodobi o izgubljenom sinu, te o Božijoj milosti, kao i o oprostu, kroz osobe  milosrdnog oca, izgubljenog sina te nezadovoljnog brata. U centru ove prispodobe je očinska figura samoga Boga. Sami roditelji vole svoju djecu i kad pogriješe, jer su njihova. Zato ovaj dirljivi susret predstavlja slavlje opraštanja. Mi možemo prestati biti Božja djeca, ali Bog ne može restati biti naš Otac. Isus nam poručuje: rane treba liječiti, a grijeh milosrdno opraštati. Najuzvišeniji lijek za našu dušu su milosrđe i praštanje i zato nas Evanđelje uči kako je važno biti strog prema sebi, a uvijek milosrdan i pun ljubavi prema drugima.

Križni put polazi sa mjesta koji se zove Brig, te preko Svitnjaka pa sve do vrh brda Kljek, u čijem se podnožju nalazi kapelica posvećena Blaženoj Djevici Mariji - Velikoj Gospi.

Križni put sa postajama u iškama blagoslovljen je 14. kolovoza 2006. godine, uoči Velike Gospe, a blagoslov su izmolili naši svećenici: don Ilija Drmić, don Blaž Ivanda i don Joko Blažević, po odobrenju tadašnjeg Mostarsko-duvanjskog biskupa monsinjora Ratka Perića.

Križni Put je dao  sagraditi Ivica Šiško-Pekanov, a graditelji su bili Tomislav-Zvonko Šiško i Slavko Šiško.

Zanimljivost same gradnje je u tome što su majstori gradili postaje od kamena kojeg su našli na samom terenu.

Isto tako je zanimljiva činjenica što se završna postaja Uskrslog Krista nalazi na samoj razdjelnici između Herceg-bosne i Dalmacije.

Zaključno, imali smo jedan prekrasan korizmeni dan u Vinici, u zajedničkoj molitvi i druženju.

Ante Šiško

 

Najnovije

Najčitanije