joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Thu20062024

Ažurirano05:00:19 PM

Proslava sv. Jure, zaštitnika župe Vir

  • PDF

Župna zajednica predvođena svojim župnikom don Ilijom Drmićem, proslavila je 23. travnja 2013. sv. Juru, što su ga 1871. god. izabrali tadašnji župljani i župnik za svoga nebeskoga zaštitnika.
Piše: don Ilija Drmić

Svečano misno slavlje predvodio je u koncelebraciji sa svim župnicima Posuškoga dekanata i još nekoliko svećenika iz drugih župa izvan ovoga dekanata ravnatelj Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela kod nas don Ivan Štironja, koji je skupa s nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antunom Štefanom objelodanio vrlo poticajni pastoralni priručnik za rad u Godini vjere s naslovom Misijske aktivnosti u župnim zajednicama u Godini vjere, koju je otvorio 11. listopada 2012. papa Benedikt XVI., a završit će na svetkovinu Krista Kralja 24. studenoga ove 2013. godine. Župnik je otpočeo ovo slavlje u čast Bogu i sv. Juri ovim riječima:
“Draga braćo i sestre, cijenjeni vjernici, župljani i hodočasnici, poštovani štovatelji sv. Jure, subraćo svećenici, poštovani dekane fra Marinko Leko, predvoditelju ovoga slavlja don Ivane Štironja! U ime svih vas odajemo na ovaj svečani dan i u ovoj Godini vjere svoju zahvalu Bogu po našem zaštitniku mučeniku iz 4. st. sv. Juri za sva dobročinstva i sve darove, napose dar vjere. Zahvalni smo i za sve što nam je Bog poslao i darovao od prošlogodišnje proslave ovoga sveca i Božjega miljenika pa do danas ili još šire od početka našega života pa do ovoga sretnoga i radosnoga blagdana. Mi svećenici službenici smo zahvaljivanja, jer predsjedamo presvetoj Euharistiji ili Misi, koja je zahvala Bogu i ujedno molitva da nam se smiluje i da nam pomogne u našim životnim poteškoćama. Evo mi danas iskazujemo tu istinsku zahvalnost svome Bogu za sve dobiveno u našem životu i sve učinjeno u ovoj župi i sveukupnome našem životu i molimo ga po zagovoru sv. Jure da nas i dalje prati svojim blagoslovima u našem radu za naše osobno, obiteljsko, narodnosno, vjersko, župno i svekoliko drugo dobro. Neka nam Bog dadne snage da možemo obavljati sve svoje poslove, da možemo zarađeno u miru trošiti, da uspijemo u odgoju naših mladih naraštaja, da ne smetnemo s uma pravilan odnos prema bolesnima, nemoćnima i starima, jednostavno da se u svemu očitujemo odgovornima i Bogu zahvalnima.“

Nakon ovoga pozdrava i uvodnih pokajničkih riječi predvoditelja don Ivana uslijedila je procesija, mimohod, obišašće oko župne crkve s kipom sveca zaštitnika i župnom zastavom na kojoj je s jedne strane sv. Jure i s druge Gospa Lurdska, a zastava je obilježena i nacionalnim detaljima koji dozivlju u svijest hrvatski stijeg i grb. Kip su nosili učenici i vjeroučenici sedmoga i osmoga razreda osnovne škole u Viru Franice Dalera i to u narodnim nošnjama kraja, što ih je pribavila ravnateljica spomenute škole Mirajana Mikulić od KUD-a fra Petra Bakule iz Posušja. Bila je nakana nekih vijećnika Pastoralnoga župnoga vijeća kao i samoga župnika da ovoga puta kip mučenika sv. Jure nose četvorica mladića obučena u rimske odore iz vremena kada je stradao ovaj svetac, tj. iz 4. st., ali nije se uspjelo nabaviti ih do ove proslave posredstvom imotskoga samostana, što ostaje obveza za sljedeće godine ne samo da se donesu te uniforme od pojedinaca iz Imotskoga, koji ih posjeduju i čuvaju, nego da ih i skroje za sebe i svoje potrebe čime će na najjednostavniji i najbolji način dočarati to vrijeme ostvarenja mučeništva i svetosti našega patrona. Litannije Svih svetih pjevao je don Ante Ivančić, župnik Zagorja, a obišašćem je ravnao vinjanski župnik don Joko Blažević. Dok su vjernici prolazili pokraj crkve, vidjeli su da je usjek očišćen i uređen, te da je odronuto kamenje pokupljeno i složeno na podzide, što stvara ljepšu sliku okoliša crkve, a isto se to uradilo za ovu zgodu i uokrušce Župnoga dvora.
Na kraju procesije predvoditelj slavlja don Ivan blagoslovio je pobožni puk kao i sve ono što pripada njima, u prvom redu automobile kojima su se dovezli na ovaj brijeg gdje je crkva, hram Božji u kojem skupa bdiju za sve župljane i ljude dobre volje Euharistijski Krist i sv. Jure.
Nastavak je uslijedio svečanim pjevanjem Slave našega zbora pod ravnanjem srednjoškolke Petre Galić. Pjevanje za vrijeme cijele mise bilo je zanosno i pobudno, te su bili svi oduševljeni, a na svoj način predvoditelj slavlja koji je vrsni glazbenik, kao i svi ostali svećenici. Župnik je uvijek prezadovoljan nastupom ovih hrabrih pjevačica i potiče ih svojim molitvenim duhom da ustraju u naviještanju neopisive slave Gosponje pjevajući složnim glasom. Jer taj prinos misnome slavlju jest dvostruki oblik molitve prema onoj našoj poslovici: Tko pjeva, dvostruko moli! Stoga i dvostruke čestitke našim pjevačicama.

Ovoga puta čitanje svetih biblijskih tekstova imali su, a domalo i molitvu vjernika, naši učenici i vjeroučenici obučeni u narodne nošnje, što je svima nazočnima, posebno starijima, vratili neke nezaboravljive slike iz ne tako davne prošlosti kada je pučki oblik odijevanja bio gotovo svakidašnja slika i prilika. Evanđelje je navijestio svećenik rodom iz Vira, a inače bivši župnik Aladinića, zatim dugogodišnji dušobrižnik u Njemačkoj, potom župnik Gradca kod Neuma i sada župnik glasovite Gabele, don Ante Đerek. Usputno pripominjemo da je ovaj svećenik platio jednu postaju Križnoga puta a drugi svećenik domorodac don Božo Polić drugu postaju uputivši srdačne čestitke za ovu duhovnu zgodu.
U svojoj propovijedi don Ivan je kratko osvijetlio vrijeme u kojem je živio sv. Jure koji je prosvijetlio svojim mučeništvom ne samo to svoje doba neslobode za Crkvu, nego njegovo mučeništvo obasjalo je sva stoljeća do nas i obasjava i naše dane, kao i Božja riječ iz Staroga, a opet na svoj način iz Novoga zavjeta koju smo čuli u ovome misnom slavlju, te njezino tumačenje s primjenom za naš kršćanski i ljudski život.
Na kraju misnoga slavlja župnik je rekao zahvale Bogu na svim dobročinstvima, a ta su i ova proslava nebeskoga zaštitnika, i predvoditelj sa svojom pobudnom propovijeđu, koju donosimo u ovome portalskom okružju, zatim sve što se događalo tijekom ove mise i sve osobe koje su doprinijele ljepoti ove neopisive duhovnosti, među kojima su oni što su uredili crkvu, oltar s cvijećem, mladi u narodnim nošnjama, pjevači i svi ostali. Da nije prijetila kiša svojim padanjem u jutarnjim satima ovoga blagoslovljenoga dana i blagdana, bile bi izložene vani u dvorištu i slike Antuna Krešića - Četrnaest postaja Križnoga puta i Uzašašće Ticijanovo i Uzašašće ovoga slikara (slikar podrijetlom iz Drežnice u Hercegovini, nastanjen u Jankovcima i Zagrebu - slikar i fotograf umjetničke fotografije), zatim slike sa sakralnim motivima pok. Bože Drmića (umro u 55. god. života 31. siječnja 2013. u Splitu gdje je i radio, pokopan 2. veljače 2013. u groblju rodnoga sela Dobrića, općina Tomislavgrad - slikarski pravac metafizički i neorealizam) i dio slikarskoga opusa Mirka Beljan (rodom iz Dobrića, nastanjen u Đakovu i Saarbueckenu u Njemačkoj - slikarski pravac metafizički i hrvatska inačica naive).
Bila je predstavljena i knjiga Ratka Perića s naslovom Isus silan na djelu, koju je izdala Crkva na kamenu u Mostaru 2013. god. U njoj je opisano 30-ak Isusovih čudesa, o kojima često čitamo i razmišljamo, a ovdje imamo više tumačenja od običnih informacija iz povijesne pozadine (Sitz im Leben) kada su se čuda dogodila, kao i mnoge meditacije koje su prikladne za naše vrijeme i našu duhovnost u sadašnjem trenutku. Ovu i sve ostale biskupove knjige, kao i sva izdanja Crkve na kamenu moguće je nabaviti u Župnoj knjižari svakim danom, te čitajući ih silno ih obogatiti u svome duhu.
Da bi ovo župno slavlje uspjelo, priređena je i molitvena devetnica u povodu sv. Jure, koja se sastojala od molitve svete krunice u Gospinoj špilji, slavlja svetih misa s povremenim propovijedima. U sklopu ove devetnice bile su dvije nedjelje i jedan četvrtak. Nedjelje su ispunjene duhovnim sadržajima same po sebi, a četvrtak je bio obogaćen blagoslovom s Presvetim Oltarskim Sakramentom kao i molitvom skupine Maloga tečaja duhovnosti i kršćanskoga života.

Ažurirano Četvrtak, 13 Lipanj 2013 22:20

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije