joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Thu20062024

Ažurirano05:00:19 PM

Obilježen Dan viničkoga zajedništva

U subotu, 7. kolovoza u Župi Vinica obilježen je Dan viničkoga zajedništva, koji se svake godine tradicionalno obilježava u prvu subotu mjeseca kolovoza. U 11 sati bilo je svečano Misno slavlje na Oltaru života sa spomenikom poginulim Hrvatima iz župe Vinice u svim ratovima. Svečanim euharistijskim slavljem predsjedao je franjevac fra Valentin Vukoja, župnik u posuškom Gradacu, a u koncelebraciji su uz viničkog župnika don Jakova Renića bili bivši vinički župnik don Ilija Drmić, don Blaž Ivanda, don Luka Majić i don Marin Krešić, dok je misno slavlje svojim pjevanjem uveličao Zbor Župe Grabovica.


 

Prije početka misnog slavlja izaslanstvo Mjesne zajednice i Zavičajnog društva Zavelim zapalilo je svijeće ispred ploče na kojoj su uklesana imena poginulih u Prvom i Drugom svjetskom ratu, ako i u Domovinskom ratu.

Obilježavanje Dana viničkog zajedništva uveo je bivši vinički župnik don Ilija Drmić prije trinaest godina, kada je izgrađen i blagoslovljen spomenik s Oltarom života u znak sjećanja na sve Hrvate iz župe Vinice koji su poginuli u raznim povijesnim razdobljima i ratovima za hrvatsku državu i slobodu (za 162 žrtve Drugoga svjetskog rata i 15 žrtava Domovinskog rata). Toga dana Viničani se prisjećaju svih poginulih i svih pokojnika, kao i svih živih Hrvata koji su potekli iz ove velebne kolijevke hrvatskoga naroda gdje god da se nalazili diljem svijeta, koji se na ovaj način jednom godišnje okupe iz svih sela, od Mijakova Polja, Zaljuti, Rošnjača, Podzavelima, Vinice i Pasiči. To je dan kada su zajedno u molitvi svi vjernici  župe Vinice, gdje god živjeli. Tako se i na ovogodišnjem obilježavanja okupio lijepi broj vjernika, kako onih koji žive u Vinici, tako i raseljenih i njihovih gostiju i prijatelja, koji su se zajedno poklonili i pomolili za sve stradale žrtve u ratovima i preminule župljane.

Nakon svete mise uslijedilo je druženje, pučko veselje na kojemu se častilo janjetinom i pićem, a zaorila se i ganga.


 

Najnovije

Najčitanije