joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun19052024

Ažurirano05:00:19

Molitveni skup u Šiškama/Subašićima

  • PDF

Molitveni skupU zaseocima Šiškama i Subašićima, sela i župe Vinice u nedjelju 14. kolovoza održan je molitveni skup koji je započeo s Pobožnosti Križnoga puta, nakon čega je održana sveta misa i predstavljanje monografije Jokanov slikopis, Slikarskog opusa Josipa Jokana Šiške (1942.-1974.).

I ove godine u nedjelju 14. kolovoza s početkom u 17 sati obavljena je pobožnost Križnoga puta od postaje do postaje kroza selo pod vedrim nebom u zaseoku Šiškama/Subašićima sela Vinice i istoimene župe s titulom Marijina Rođenja.  Misno slavlje kod Gospine kapelice pokraj postaja Križnog puta predvodio je naš župnik don Ilija Drmić uz nazočnost velikog broja mještana iz Šišaka te svih viničkih sela i kao i vjernika iz okolnih mjesta. Na prekrasan sunčani dan sa rajskom panoramom Vinice u predvečerje Velike Gospe don Ilija je vrlo nadahnuto govorio o Vinici te o ljudima koji su zaslužni za ovaj događaj, a posebno se osvrnuo na pokojnoga slikara Josipa -Jokana Šiške čiji je slikopis predstavljen u kući njegova brata Nediljka-Bikana, rekavši kako bi nam trebala biti čast što smo rođeni u Vinici u mjestu ovoga iznimno darovitoga slikara koji je vrlo mlad izgubio život u Njemačkoj, ali je ostavio iza sebe izvanredan opus vrlo vrijednih umjetničkih djela. 
Njegove slike su odrazom ljubavi prema slikarskom načinu promatranja ovoga svijeta, čovjeka i Boga. U njima se zrcale oči s raznovrsnim pogledima, lica mlađa i starija pa i lik samoga umjetnika, zatim pejsaži, mostovi, rijeke, jezera, zalasci sunca, tornjevi crkava u predvečerje kad zvona pozivaju na Angelus, igre, pokreti... Sve je to prikazano i vidljivo u knjizi s naslovom Jokanov slikopisSlikarski opus Josipa Jokana Šiške (1942.-1974.). Ova monografija je izišla iz tiska uoči Dana viničkoga zajedništva koja je proslavljena 6. kolovoza kada je o njoj govorio don Josip Joko Blažević. Ova monografija je spasila od zaborava ovoga slikara i njegov mladenački početnički slikarski opus, koji je uglavnom torzo i njegove skice za prave one slikarske uratke. No, i ovo dostatno pokazuje  talent i damar čemu će se zacijelo diviti buduća pokoljenja i naraštaji, a njegovi sunarodnjaci nosit će ga u srcu i ponosit će se njegovim radovima ali i mjestom u kojem su i sami rođeni, pa čak i njihovi potomci s radošću će reći da su podrijetlom iz mjesta gdje se rodio veliki slikar. Jokanov konj i konjanik metafora su svakoga poštenoga naprezanja i trka ovim svijetom preko prepreka i uz brdo ili sukladno onoj latinskoj poslovici: Per aspera ad astra! Preko trnja do zvijezda! Misno slavlje uljepšali su svojim pjevanjem pjevači predvođeni sviranjem i pjevanjem viničkoga zeta Josipa Vrdoljaka, koji također povremeno uljepša  misna slavlja i u župnoj crkvi u Vinici, na čemu mu je župnik don Ilija veoma zahvalan. Nakon ovih duhovnih stremljenja i uizdizanja u visine kroz Križni put i misu, sišao je sabrani puk u selo, u nizine, gdje su se osvježili i okrijepili u kući Jokanova brata Nediljka Bikana, dok je drugi slikarev brat Stipe u Švicarskoj na radu, a zastupnica na ovoj nesvakidašnjoj proslavi sa spomenom slikara Jokana bila je Stipina supruga Ljubica r. Urtić. Oba brata sudjelovala su u tiskanju ove knjige u izdanju lista Naša ognjišta u Tomislavgradu, Župnoga ureda Vinica i Zavičajnoga društva Zavelim u Splitu. Svoja mišljenja o ovoj monografiji i Jokanovu sačuvanom slikarskom djelu dali su Josip Botteri Dini, Josip Bosnić, Jure Žaja, Ante Žaja i drugi. Ovo slavlje u selu Šiške završilo je druženjem i pjesmom do kasno u noć.

Ante Šiško
don Ilija Drmić 

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije