joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Thu18042024

Ažurirano05:00:19

Predstavljanje knjige Vinička bašćina i izložba slika u Osijeku

  • PDF

Vinička bašćinaU Osijeku je 25. svibnja, 2012. predstavljena knjiga don Ilije Drmića s naslovom Vinička bašćina, Župa Vinica u crkvenom i društvenom tisku (1961.-2012.), koja je izišla iz tiska za Uskrs 2012. u osječkoj tiskari IBL. Uz ovu knjigu priređena je i izložba slika sa slikarske kolonije u Vinici od 11. do 13. svibnja 2012., koja je održana u čast poginulima na Bleiburgu i Križnome putu kako iz Vinice, tako i svih ostalih župa Duvanjskoga dekanata, Mostarsko-duvanjske biskupije i svih ostalih hrvatskih prostora.
Piše: don Ilija Drmić

O knjizi su govorili ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu dr. Vlado Šakić, vlasnik Knjižare Nova u Osijeku prof. Ivica Vuletić, predsjednik Zavičajnoga društva Zavelim Petar Škorić i sam autor. Predstavljači su proniknuli želju pisca ove knjige, a ta je uspostava veze sa svima onima koji su na bilo koji način povezani s tim svetim hrvatskim viničkim tlom, bilo rođenjem i životom, bilo sa svojim dragim pokojnicima čiji zemni ostaci čekaju uskrsnuće u pet viničkih grobalja, bilo poviješću, baštinom, korijenima i mnogočime drugim što je vrijedno spomena bez obzira gdje se živjelo, radilo i umiralo. Osim toga, ova knjiga očituje težnju za povezanošću ne samo na rodbinskoj osnovi, nego još više na temelju ostalih vrijednosti, kao što su vjera, ime, prezime, nacija, prostor, podnebesje, običaji, jezik, kultura... Svijet je uvijek težio za jedinstvom, što pokazuje i ova knjiga na svoj dražestan način. To zajedništvo plod je djelovanja Duha Božjega u svijetu koji čovjeka, pojedince, skupine i narode želi povezati da budu jedno u Bogu. Sve opisano u knjizi jest bašćina koja je nastala kao posljedak djelovanja Duha Svetoga u ljudima opisanoga prostora koji se zove župa Vinica, a čine ga ova sela: Vinica, Pasič, Podzavelim, Rošnjače, Zaljut i Mijakovo Polje. Večer su uljepšali mladi Gudački trio glazbene škole Franjo Kuhač, od kojih je jedna članica i Tajana Škorić, čiji je otac Mate, sin pok. Ivića, rodom iz Vinice.


Gudački trio

Prije čina predstavljanja ove izvrsno napisane i opremljene knjige u izdavačkoj kući Crkva na kamenu u Mostaru vinički župnik don Ilija predvodio je misno slavlje u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku, a u koncelebraciji je bio katedralni župnik mons. Adam Bernatović koji je pozdravio sve prisutne vjernike, među kojima je bilo preko 250 njih koji su podrijetlom iz župe Vinice, od čega je pola njih ostalo na prezentaciji i izložbi. U svojoj propovijedi predvoditelj je govorio o vrijednostima Gospina svibnja, zatim o župi Vinici koja se pokušava obnoviti kako svojim vlastitim snagama i radom, te napose uz pomoć onih koji su se raselili diljem BiH, Hrvatske, Europe i dalekoga svijeta. Rekao je da je sveta dužnost svih čuvanje “svete bašćine“ koju mnogi od njih nose u svojoj svijesti i predaju je svojim potomcima gdje god da se nalaze. Ta bašćina sačuvana je u knjigama koje su nastale u posljednje četiri godine, a te su: Župa Vinica; Jokanov slikopis, Slikarski opus Josipa Jokana Šiške (1942.-1974.) i Vinička bašćina, Župa Vinica u crkvenom i društvenom tisku (1961.-2012.). U rukopisu su i ove knjige istoga autora koje vrednuju baštinu i žele je sačuvati od zaborava: Narodni običaji, mudroslovice, pjesme, molitvice, igre i radinost, zatim Život i djelo glagoljaša don Jakova Perkovića (1767.-1836.), Popis pučanstva župe Vinice župnika fra Jakova Jukića iz 1912. godine. Osim toga, u začecima je i list župe Vinice, po uzoru na listove Studenaca, Roška Polja i drugih okolnih župa, koji će na poseban način objedinjavati sve raseljene i domaće Hrvate i katolike župe Vinice predstavljajući im sve ono što se ne bi smjelo nikada zaboraviti, jer je tolika vrijednost koja gradi život ljudi gdje god postojali na ovome svijetu.


Konkatedrala sv. Petra i Pavla u Osijeku

Župnik don Ilija ovom zgodom pohodio je župnika p. Antu Šišku u Podvinju kod Slavonskoga Broda, kao i njegove roditelje koji su podrijetlom iz Vinice, te još nekoliko obitelji u Đakovu i okružju, koje su se doselile iz župe Vinice u ravnu Slavoniju. Zanimljivo je pripomenuti da se neke od tih obitelji sele iz Slavonije u Zagreb, Split i negdje drugdje.


p. Ante Šiško u Pastoralnom centru župe Podvinje kod kamenoga kipa iz 2011. kipara Ive Krajinovića Blaževa, koji prikazuje Uskrsloga Krista

O ovome događaju u Osijeku i Drugom susretu Hrvata iz Osijeka i okolice podrijetlom iz župe Vinice pisao je list Glas Slavonije i drugi mediji zahvaljujući sveukupnoj dobroj organiziranosti na čelu s Organizacijskim odborom od desetak tamošnjih Hrvata Viničana.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije