joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Thu18042024

Ažurirano05:00:19

U Osijeku predstavljena monografija ŽUPA VINICA

  • PDF

Organizacijski odbor Viničana i njihovih prijatelja iz Osijeka organizirao 11. ožujka predstavljanje monografije “Župa Vinica”, autora Roberta Jolića i don Ilije Drmića, koje je održano u prepunom foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

 

Knjigu su predstavili: prof. dr. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar; prof. Ivica Vuletić, predsjednik Matice hrvatske Osijek; prof. don Ilija Drmić, župnik Vinice te novinar Petar Škorić, predsjednik Zavičajnog društva Zavelim iz Splita.

Riječ je o knjizi izdanoj u povodu 125. obljetnice Župe Vinica, u kojoj je obuhvaćena cjelokupna povijest Vinice i svih njenih naselja (Podzavelima, Pasiči, Mijakova Polja, Zaljuti, Rošnjača) te cijeloga zavelimskoga kraja. U Župi Vinica nekada je živjelo više od 4.000 Hrvata koji su se u zadnjih 45-ak godina sustavno raseljavali, a dio njih preselio se i u Osijek. Prema riječima viničkog župnika don Ilije Drmića, želja je sačuvati uspomenu na osebujan i sadržajan život na prostoru župe Vinica. Kolega Robert Jolić i ja krenuli smo u prikupljanje podataka o župi Vinica prije dvije godine, a ova pozamašna monografija rezultat je temeljitog istraživanja. Riječ je o prvoj takvoj knjizi o župi Vinica i nadam se da će biti čitana s radošću, rekao je don Ilija Drmić. Petar Škorić izrazio je nadu da ovo velebno i najveće okupljanje viničana u Osijeku probudi u svima interes za češćim posjetama rodnom zavičaju, iznoseći inicijativu da se u Osijeku organizira ogranak zavičajnog društva što bi potaklo širenje zajedništva i jačanje ljubavi prema rodnom zavičaju nas i naših predaka, istaknuo je Škorić.

Svojim nastupom promociju je upotpunila operna diva Ljiljana Čokljat, uz glasovirsku pratnju Damira Šenka.

Inače, na prostoru Osijeka i okolice živi, prema procijeni don Drmića, više od 150 obitelji koje su se u Slavoniju i Baranju naselile iz župe Vinica i okolice. Upravo članovi tih obitelji, te njihovi prijatelji i poznanici napunili su foyer HNK-a, a među gostima se našao i gradonačelnik Osijeka, te brojni poduzetnici i osobe iz javnog života.

Nakon završetka predstavljanja nastavilo se druženje okupljenih uz prigodni domjenak i zabavni program tamburaškog sastava HRVATSKI SOKOL.

Osječka promocija monografije nije prva, budući da je knjiga već promovirana u Splitu, Tomislavgradu i samoj župi Vinica, a knjiga će biti još predstavljena u Zagrebu 6. travnja, u samostanu Bezgrješnog začeća BDM u Dubravi, Avenija Gojka Šuška 2, nakon sv. Mise u 18,00 sati.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije