joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Thu18042024

Ažurirano05:00:19

Predstavljanje knjige Vinička bašćina u Splitu

  • PDF

Vinička bašćinaU Splitu je pred mnoštvom viničana i njihovih prijatelja predstavljena nova knjiga viničkog župnika don Ilije Drmića. O knjizi su govorili Petar Škorić, predsjednik Zavičajnog društva Zavelim i sam autor prof. don Ilija Drmić.  
U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska klapa "Ventula" iz Splita s nekoliko pjesama.

Nakon izbornog sabora Zavičajnog društva Zavelim, u hotelu Zagreb - Duilovo u Splitu, 20. Lipnja, 2012., uslijedilo je predstavljanje knjige don Ilije Drmića s naslovom Vinička bašćina, Župa Vinica u crkvenom i društvenom tisku (1961.-2011.), koja je izišla u izdanju Crkve na kamenu u Mostaru. O knjizi je govorio dopredsjednik Društva i predsjednik HDZ-a grada Splita Petar Škorić. Istaknuo je sve bitne činjenice koje donosi ova knjiga, inače nastavak one iz 2010. god. s naslovom Župa Vinica koju su napisali dr. fra Robert Jolić i don Ilija. Petar je spomenuo i knjigu s naslovom Jokanov slikopis, Slikarski opus Josipa Jokana Šiške (1942.-1974.), koju je priredio vinički župnik, a objelodanilo Uredništvo Naših ognjišta u Tomislavgradu. Ta je monografija spomenik mladome talentiranom slikaru iz Vinice kojega je zatekla “sestrica smrt“ u Njemačkoj, a čeka svoje uskrsnuće u viničkom groblju. Nakon Petrova izlaganja govorio je i njezin autor koji je uložio mnogo truda prikupljajući građu rasutu po arhivima ili kako sam reče “skupljajući rasutu bašćinu“ kojoj je udahnuo dušu s mnoštvom bilježaka i popratnih tekstova s objašnjenjima. Ovim svojim radom i djelima dao je župi Vinici pravo mjesto u povijesti hrvatskoga naroda i Katoličke Crkve u njemu.

Na početku i na kraju ovoga skupa u povodu izlaska i predstavljanja knjige o Vinici pjevala je ženska klapa Ventula iz Splita. Oduševili su sve nazočne posjetitelje, uglavnom odseljenike iz sela župe Vinice u Split i okolicu, od kojih mnogi nisu mogli doći zbog svojih obveza a bilo je “smetnji“ i zbog nogometnoga spektakla koji se odvijao tih dana.

Nakon svega priređen je domjenak koji se sastojao od mnogih kulinarskih specijaliteta dalmatinske kuhinje, ali bilo je i onih koji su iz Vinice. Uz razgovor ugodni puka viničkoga blagovalo se i pilo viničko blago bašćine, baštine koja sve obvezuje.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije