joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun19052024

Ažurirano05:00:19

Viničani očekuju veću potporu Općine Tomislavgrad

Sastanak s predstavnicima općineNa sastanku sa Ivanom Vukadinom, općinskim načelnikom, mještani Vinice istakli su niz neriješenih komunalnih i drugih pitanja u čemu prednjači pitanje vodoopskrbe.

U Vinici je 25. rujna 2011. godine održan sastanak mještana Vinice sa vodstvom Općine Tomislavgrad na temu definiranja ključnih neriješenih pitanja, kao i planiranja prioriteta njihova rješavanja u slijedećem razdoblju.

U Vinici je proteklih godina učinjen značajan iskorak u rješavanju niza pitanja, od cestogradnje do obnove i izgradnje spomenika i sakralnih objekata te bujanja kulturnog i duhovnog života, zahvaljujući, u prvom redu ,slozi i zajedništvu mještana i odseljenih, te agilnosti neumornog župnika don Ilije Drmića.
U takvom ozračju potrebno je nastaviti zajednički djelovati kako bi se preostalim mještanima olakšao život, a odseljene potaklo na češći povratak i ulaganje u prekrasni zavičaj svojih predaka za što se svesrdno zalaže i Zavičajno društvo Zavelim iz Splita.

Zbog svog specifičnog rubnog geografskog položaja, raseljenosti i neorganiziranosti stanovnika, Vinica je dugo vremena bila na margini interesa matične Općine Tomislavgrad kojoj pripada. Posljednjih godina bilježimo pozitivne promjene u tom odnosu, što potvrđuje česti i današnji dolazak i zainteresiranost Općinskog načelnika za rješavanje problema mještana Vinice. Kako bismo ustrajali u rješavanju brojnih pitanja i stvaranju povoljnijih životnih uvjeta u našoj Mjesnoj zajednici predstoji nam još kvalitetnije organiziranje i definiranje realnih strateških ciljeva (kratkoročnih i dugoročnih) koje možemo i ostvariti.

Na ovom sastanku istaknuto je više pitanja za čije rješavanje se očekuje veće razumijevanje i potpora Općine Tomislavgrad, kako slijedi:
- saniranje rupa i krupnijih oštećenja na cesti Vinica – Aržano, kao i rješavanje odvodnje uz cestu prema Mijakovu Polju (na zavoju iznad Brine) kako bi se spriječila veća oštećenja i „odnošenje“ ceste uslijed velikih kiša;
- projektiranje izgradnje vodoopskrbne mreže za sva naselja Mjesne zajednice Vinica, te osiguranje priključaka za naselja u čijoj blizini se nalazi već izgrađena vodovodna mreža;
- zamjena zastarjele elektromreže koja onemogućuje postavljanje javne rasvjete;
- Iniciranje rješavanje statusa malograničnog prijelaza Subašići u međudržavni prijelaz.

Donijeti su slijedeći zaključci:
- naselja koja imaju novu elektromrežu mogu dobiti javnu rasvjetu ukoliko se na razini tih naselja mještani organiziraju i usuglase o predloženom modelu ravnopravne participacije u plaćanju utroška električne energije za javnu rasvjetu;
- da se sačini pregled stanja o zainteresiranima za dobivanje vodovodnog priključka, nakon čega bi se mogle donijeti procjene i planovi o mogućoj izgradnji vodovodne mreže;
- na razini MZ Vinica izraditi jedinstveni plan rješavanja otvorenih pitanja sa realno određenim prioritetima.

Na sastanku su nazočili:
- ispred Općine Tomislavgrad: Ivan Vukadin, načelnik, te Mladen Šarić;
- ispred Mjesne zajednice Vinica: Ivan Mamić-Barba, predsjednik, sa vijećnicima i mještanima;
- ispred Zavičajnog društva Zavelim: Petar Škorić i Mirko Đikić, predsjednik i tajnik.

Petar Škorić

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije