joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun21072024

Ažurirano05:00:19 PM

Poravnat makadam ili utrenik Pozavelim - Vinica

U subotu 23. kolovoza 2014. Tomo Marić iz posuške Brine na poticaj i zamolbu Ante Jurčevića Kuljića iz Vinice poravnao je makadamski put ili utrenik Podzavelim - Vinica, koji je voda dobrano pokvarila uz prometala odnijevši sa strmina i s ravnina ceste sitni pijesak i stvorivši rupe, te gotovo onemogućivši prometovanje.
Piše: don I. Drmić 

Put, što ga je probijao general Ljubo Ćesić Rojs, ravnan je i 4. svibnja 2009. kad su dovoženi strojevi Brine za rad na asfaltiranju dionice puta Vinica - Mijakovo Polje. Zahvalni su svi vozači koji tuda prometuju, a među njima i lovci, za učinjeno djelo koje je od velike koristi svima nama.
I te večeri padala je neobično jaka kiša, možda najbolje kaže naša riječ šijun, da su mnogi živjeli u strahu misleći kako će sve opet biti po starome na tome putu. No, nije se to zbilo kako posvjedočiše oni koji su sutradan tuda prošli svojim autima.
Svi stanovnici pograničnih sela na toj dionici prometnice bili bi najsretniji kad bi se odmah otpočelo asfaltiranje ovoga utrenika. Neke naznake postoje prema vijesti što ju je objavio Večernji list 7. srpnja 2014. Naime, tamo se kaže da će se u razdoblju 2014.-2020. god. graditi brza prometnice Mostar - Grude - Split sa svojim ograncima, od kojih je jedan onaj koji će ići preko Posušja, Vira, Zavelima, Vinice, Aržana i dalje. Ovo je veoma ohrabrujuća vijest koju dugo čekamo, a valjda nije zakašnjeno. Kad se ovo dogodi s financiranjem Europske Unije, zbit će se i neke druge društvene promjene u ovome dijelu posuške i tomislavgradske općine, kao i duž orisnice i mjesta, sela s jedne i druge strane te ceste.

 
 
 

Najnovije

Najčitanije