joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Thu18042024

Ažurirano05:00:19 PM

Nevrijeme u Vinici - nastavak

Nevrijeme u ViniciVinički župnik don Ilija Drmić marljivo izvještava Zavičajno Društvo Zavelim o zbivanjima u Vinici po pitanju nevremena koje je zadesilo i vinički kraj, stoga njegove izvještaje prenosimo i objavljujemo na portalu.

Čim se sve ovo smiri, bit će prometnice očišcene i život će krenuti svojim ustaljenim ritmom, a dotle službe za čišcenje snijega bore se da uspostave u Bušku blatu struju, a druge čiste glavne prometnice i to mukotrno, treće se probijaju do pojedinih sela i zaselaka.
Evo javljaju da je struja uspostavljena u sela uokrušce zaledenoga Buškog jezera i da su krenuli strojevi u akciju čišcenja glavnih prometnica, a u Vinici je čišcenje u tijeku. Budući da se radi o velikim i tvrdim nanosima od 1-2 m, a ponegdje i više, kao kod nas u strani kod Grgića prema crkvi, čišcenje je kao kopanje zemlje.
    Željko Subašić došao je 8. veljače s kruhovima i ostalom hranom do Male Vinice i nije dalje mogao nikamo u ovu župu Vinicu, niti u svoj zaselak Subašiće i susjedni Šiške, gdje ima starijih i bolesnih osoba. Željko je stiga danas 9. veljače s hranom i ostalim potrepštinama za svoje susjede i zove me da svakako očiste do njegova zaseoka. Svi smo u nevolji: mene zovu, a ja čistace. Oni brže ne mogu kad je tvrdo i kad su potrebe mnoge. Nisam siguran da mogu onu uzbrdicu od kuće Jure Grgića do crkve očistiti za jedan cijeli dan. To je tako puno i nabijeno da se po njemu može hodati, što sam danas i učinio. Evo i slika koja sve kazuje. Šekiju strojevi stali i ne čisti puteve oko Buškoga jezera. Sutra najavljuju novo nevijeme sa jakim snjegovima i orkanskim burama. Umro je ujak Marine Jurčević iz Trnove Dole. Pokop mu je danas 9. veljace u 13. sati. Marina i njezina bolesna majka Matija nisu mogle otići na sprovod jer je nemoguće očistiti put koliki su smetovi. Trebat će barem dan za čišcenje te dionice do Salapića i Trnove Dole. Preko Studenaca je također nemoguće doći ovamo u Vinicu, jer su i tamo nezapamćeni nanosi snijega i smetovi.

don Ilija Drmić,  Vinica 9. veljače 2012.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije