joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sat23012021

Ažurirano09:56:29

Početak duhovne trodnevnice i predstavljanje knjige Vinička bašćina u Krmelu sv. Ilije na Zidinama

  • PDF

Duhovna trodnevnica i predstavljanje knjige Vinička bašćina na ZidinamaU utorak 17. srpnja 2012. predstavljena je za vrijeme svete mise u Karmelu sv. Ilije na Zidinama knjiga prof. don Ilije Drmića s naslovom Vinička bašćina, Župa Vinica u crkvenom i društvenom tisku (1961.-2011.), izd. Crkva na kamenu, Mostar 2012. Misno slavlje s početkom u 19 sati predvodio je vinički župnik i autor spomenute knjige u koncelebraciji o. Jakova Mamića, o. Zvonke Martića, priora samostana o. Dominika Magdalenića, o. Đanija Kordića, studenta Svetoga Pisma u Rimu don Drage Ćurkovića, virskoga župnika don Petra Vuletića, te župnika Prisoja don Gordana Božića čiji je dječji zbor pjevao za vrijeme ovoga misnoga slavlja.
Piše: don Ilija Drmić

Na misi uz veći broj vjernika buškoblatskih i drugih župa (Podhum, Prisoje, Grabovica, Rašeljke, Vinica, Aržano i Roško Polje) sudjelovao je brat karmelićanin Vlado i č. s. Kazimira Mamić sa Zidina, rođena sestra ubijene č. s. Lukrecije koja je mučenički završila ovozemni životni tijek 27. studenoga 2011. u Burundiju u Africi, a pokopana je na Lovrincu 5. prosinca iste godine.

Don Ilija je govorio o velikim seobama iz Buškoga blata u zadnjih 50-ak godina kao i o ljubavi prema ovome kraju koji je poznat po čvrstim nacionalnim opredjeljenjima, jakoj vjeri i moralnim pogledima za ispravan oblik života što može dobro doći za budući objedinjeni život u novoj Europi. Karmelićani su na čelu s o. Jakovom Mamićem učinili neobično velik korak prema ovim ostavljenim prostorima što postadoše pustinjom zbog seobe, te su na taj način upalili svjetionik za neko skoro i novo razdoblje života u ovim hrvatskim prostorima što će biti od velike i svete koristi za cijeli bosanski i zahumsko-hercegovački teritorij koji je povijesno vrlo zanimljiv zbog raznih političkih i drugih interesa i sukoba. I glagoljaši, o kojima don Ilija govori u najnovijoj svojoj knjizi Vinička bašćina, bili su nositelji novih ideja kojima sada vidimo vrijednost i mogućnost ostvarenja upravo na ovakvim prostorima ove veoma privlačne i zanimljive zemljice Bosne i Huma. Osim ovih i sličnih misli o ovim povijesnim prostorima Hrvata bilo je i drugih govora i glasova, napose o slikama Slikarske kolonije u Vinici od 11. do 13. svibnja o. g., što ih je izrekao pisac spomenute knjige i predvoditelj ovoga slavlja u crkvi Karmela sv. Ilije. Sve je to moglo biti ispitom savjesti u povodu proslave zaštitnika ovoga Karmela, sveca Staroga Zavjeta sv. Ilije Tišbijca, koji je bio zaljubljenik u Božje zapovijedi (Dekalog), te ih ne samo vršio, nego i revnovao za njih i Božju slavu u ovome svijetu.

Na kraju ovoga misnog slavlja o. Dominik zahvalio je predvoditelju don Iliji koji je rekao još pokoju riječ o župi Vinici i njezinoj svekolikoj obnovi, te njezinim knjigama što su nastale u posljednje četiri i pol godine. Prior je najavio i ostale duhovne sadržaje koji će uslijediti u ovoj trodnevnoj duhovnoj pripravi za proslavu sv. Ilije na čiji će spomendan misno slavlje predvoditi vojni ordinarij u BiH biskup Tomo Vukšić.


Dvojica ministranata uz knjigu Vinička bašćina i tri slike iz fundusa slika Slikarske kolonije u Vinici od 11. do 13. svibnja 2012.


Pjevački zbor župe Prisoje ispred samostanske crkve i samostana Karmel sv. Ilije u Zidinama

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije

TEČAJNA LISTA

23.01.2021
Srednji
AUD AUD
1
4,790736
CAD CAD
1
4,888696
CHF CHF
1
7,015499
GBP GBP
1
8,481130
USD USD
1
6,208391
EUR EUR
1
7,554991
$ Odabir valute
= Odabir valute