joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri27112020

Ažurirano04:57:20

SPRIJEČIMO KATASTROFU: NE DOPUSTIMO DA ZAVELIM IZGORI!

Veliki požar kojeg su prije tri dana izazvali neodgovorni pojedinci, iznad naselja Vlajčići u Viničkoj župi proširio se južnom stranom Zavelima i jutros je prešao vrh planine i počeo se spuštati sjevernom stranom Zavelima prema kapelici Presvetog Srca Isusova iznad sela Rošnjače.
Piše: ZDZ 


Naša vrijedna članica Elizabeth Knezović danas se uspela na Zavelim s kojega nam je poslala najnovije fotografije, koje prikazuju požar te potvrđuju njegov daljnji smjer širenja prema stoljetnoj gustoj bukovoj šumi koja nikada do sada nije gorjela.
Na žalost, požar nitko nije niti pokušavao gasiti u samom početku, kao da svi očekuju da se ugasi sam od sebe ili da to netko drugi učini. Neki sebe pravdaju pitajući se je li požar bukti na posuškoj strani ili je prešao i na duvanjsku stranu, te je li se približio ovom ili onom selu, pa ispada da vatrena stihija treba voditi računa o katastarskim granicama općina ili sela kako bi se nadležni i mještani alarmirali i organizirali u sprječavanju ove nezapamćene vatrene nepogode koja može imati nesagledive posljedice za cijeli zavelimski kraj.
Strah nas je i pomisliti što će se dogoditi zađe li požar među gustu i neprohodnu bukovu šumu koja se nalazi na cijeloj sjevernoj strani Zavelima!
Stoga, još jednom apeliramo na odgovorne, od Mjesnog odbora i mještana, vatrogasaca, civilne zaštite, općinskih i županijskih vlasti, da žurno naprave procjenu rizika te se odmah organiziraju kako bi se zaustavila ova nezapamćena katastrofa.
Ne možemo nijemo promatrati kako naša dična, mitska i opjevana planina Zavelim nestaje u plamenim jezicima.
Organizirajmo se svi i krenimo u obranu našeg Zavelima!

APEL: ZAVELIM I DALJE GORI, NITKO NE GASI?!

Na Zavelimu je u zadnja tri dana izgorjela južna strana , a danas se požar širi preko vrha na sjevernu stranu Zavelima...
Fotografije su nastale ispod križa prema Rošnjačama. Sve gori, nema nikog, nitko ne gasi, a prijeđe li ovo brdašce koje se vidi na fotografiji ući će vatra i među borovinu ....
Požar se širi na duvanjsku stranu, i već je vatra došla do kapelice Srca Isusova iznad Rošnjača. Na posuškoj strani je gotovo sve izgorjelo, ali na toj strani nema mnogo šume i nije šteta velika. Na duvanjskoj strani je gusta stoljetna borova šuma pa bi šteta bila neprocjenjiva. Ako se upali ta borovina, koja nikada do sada nije gorjela, dragi Bog to više neće moći zaustaviti, javljaju iz ZDZ i mole za pomoć u gašenju, apeliraju na općinsku vlast i vatrogasce da spriječe širenje požara.

 
 
 
  

Najnovije

Najčitanije

TEČAJNA LISTA

27.11.2020
Srednji
AUD AUD
1
4,672621
CAD CAD
1
4,876552
CHF CHF
1
6,982797
GBP GBP
1
8,469715
USD USD
1
6,344105
EUR EUR
1
7,553292
$ Odabir valute
= Odabir valute