joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Thu23052019

Ažurirano08:10:10

Poplavilo Viničko polje

Vinica i čitavo Zavelimsko ozemlje ove zime iz dana u dan iznenađuje svoje uglavnom staro i iznemoglo stanovništvo.

Čega se sve zadnjih par tjedana nisu nagledali naši dragi zemljaci u našem starom kraju, pri tome prije svega mislim na ćudljivo Viničko podneblje i klimu.
Surov je to i divlji kraj sa izraženim zračnim strujanjima, kako onim hladnim ( bura ) tako i onim južnim ( jugo ) i sve to je popraćeno obilnim padalinama koje su u zadnjim danima 2009 i 2010 poprimile Biblijske razmjere.Vinička mikroklima je toliko specifična i sama po sebi toliko raznolika i sklona ekstremnim pojavama u vidu snažnih vjetrova ili izraženijih oborina, bilo kiše ili snijega osobito u višim zavelimskim predjelima.
A kako se čini opći trend globalnog zatopljenja ne zaobilazi ni Zavelimski kraj, dodatno zaoštravajući ionako temperamentnu klimu nasih zaselaka.
Tako se zbilo da je najprije polovicom prosinca udarila prava zima kakve se ne sjećaju ni najstariji Viničani, snijeg i led snažno su stisli i kraj i stanovništvo, mahom starije i nemoćne. Naša Vinica se našla pod ledenim pokrivačem, koji je mjestimično prelazio i metar visine, a u Zavelimu i puno više, dok su se temperature spuštale čak do nevjerojatnih -21.

A onda, neposredno pred sam Božić, naglo je zatoplilo, magla i kiša u kombinaciji sa visokom temperaturom su u roku 24 sata otopile sav napadali snijeg, što je dovelo do naglog slijevanja vode u ponore i škripe. Bilobrkova pećina i Brina, ta vinička grotla, počela su izbacivati velike količine vode, što je uzrokovalo plavljenje djelova polja.
Na žalost, nezapamćene kiše su padale danima te je danas 10. siječnja čitavo viničko polje pod vodom, što već sada ugrožava stanovništvo i imovinu te onemogućuje promet preko polja. Budući kiša još uvijek pada naše polje je pretvoreno u jedno veliko jezero, a razina vode na pojedinim mjestima doseže i do 3 metra te i dalje raste.
Toliko iz naše male zemlje čudesa, koja se zadnjih dana nije libila pokazati svoje sto i jedno lice, ma kako pojedina od njih bila gruba i opora.
I baš zato je Vinica čuđenje u svijetu.

Najnovije

Najčitanije

TEČAJNA LISTA

23.05.2019
Srednji
AUD AUD
1
4,579171
CAD CAD
1
4,962886
CHF CHF
1
6,575407
GBP GBP
1
8,420520
USD USD
1
6,646072
EUR EUR
1
7,421004
$ Odabir valute
= Odabir valute

POSJETA PORTALA


Danas:
Ukupno:2584
Najviše u danu:
Pregleda stranica:0