joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Tue21052024

Ažurirano05:00:19 PM

Proslava Sv. Ane u Rošnjačama

  • PDF

Sv. Ana

Svečanim misnim slavljem kojeg je u grobljanskoj kapelici u Rošnjačama predvodio vinički župnik don Ilija Drmić obilježen je blagdan Sv. Ane.

U Rošnjačama je proslavljen 26. srpnja spomendan sv. Ane svečanim misnim slavljem, kojemu je predsjedao vinički župnik don Ilija Drmić. Misno slavlje slavljeno je u grobljanskoj kapelici, koja je posvećena ovoj svetici iz Staroga Zavjeta, majci B. D. Marije koja je po Duhu Svetome začela i rodila Drugu božansku osobu, Sina Božjega Isusa Krista. Na ovome slavlju uz veći broj vjernika, među kojima su bili i odseljenici iz ovoga sela župe Vinice, bio je i bogoslov Marijan Šiško koji završava svoje studije teologije i pastoralne pripreme za svećenički stalež i svećeničko djelovanje u kanadskom gradu Torontu. On je predvodio pjevanje Litanija Svih svetih na samome početku ove svečanosti, a potom je župnik obavio blagoslov polja moleći se za sveukupni urod ljudskoga djela u ovome svijetu, a napose Rošnjančana gdje god da živjeli i radili.

U misnome slavlju predvoditelj je govorio o starozavjetnome bračnom paru sv. Joakimu i sv. Ani, Gospinim roditeljima, koji su bili veoma pobožni, molitveno otvoreni svome Bogu i životno svima s kojima su živjeli i radili. U tom smislu mogli su vrlo dobro odgajati svoju kćer Mariju, što se očitovalo u duhu one izreke: Korijeni odgoja su teški, a plodovi slatki, što vrijedi i u ovome našem vremenu. Sve počiva na temeljitom odgoju i odgajanju koje je ukorijenjeno u Božjoj riječi i Božjim zakonima kojima su se svednevice klanjale ove svete osobe, a napose kada su išle na godišnja hodočašća u jeruzalemski hram, gdje su se klanjale Božjoj prisutnosti. Oni koji su daleko od Božje pedagogije, upadaju u razne životne krize, gube vlastiti identitet, svoja ljudska i kršćanska obilježja, a ljudi koji nerazumno žive slični su stoci koja ugiba, poručuje nam jedan biblijski psalam. O svemu tome valja promišljati u duhu života i djela sv. Ane, koja je zaštitnica groblja, ove za ovu prigodu ukusno okrečene i obojene kapelice po Jozi i Maci Bikić, te Anti i Mariji Đikić, i sela koje je nekoć cvjetalo stanovništvom, a sada u ovome ljetnome razdoblju rascvjetalo se raznovrsnim cvijećem i svojim mirisima dozivlje sve svoje sinove i kćeri da se navrate i uživaju, makar nakratko, u ovome rajskome selu, u oneme bilju i obilju ljepote. U misnome slavlju udio u čitanju i ministriranju imala su djeca koja su radosno upijala sve blagodati ovoga dana i slavlja. Unatoč prijetnji oblaka da pljusnu kišom po Rošnjačama, bilo je i pjevanja i molitve u izobilju, te je jedan četverogodišnji dječačić poimence Zvonimir Bikić usklinuo pred župnikom don Ilijom: Oh, kako je bilo lijepo na ovoj misi u groblju! Svi su se zadivili ovome njegovu doživljenome duhovnom uskliku. Njegov radosni otac dodao je: Jednoga jutra ustane se naš mali Zvone i ispriča svoj san. Sanjao sam, veli on, da vidim i čujem Boga koji mi govori da volim i pazim sve stare ljude. Veoma zanimljivo dijete i vrlo poticajna poruka njegova sna, o kojoj svatko treba razmišljati na svoj način. Ima li u Rošnjačama starih i nemoćnih osoba, pitate se. Ima ih i da su blagoslovljene od Boga i sv. Ane.

I na samome kraju zapjevala je svoj psalam i kiša, koji je bio završnica misnoga slavlja na spomendan sv. Ane u rosnim Rošnjačama. Župnikovi suradnici morali su žurno pokupiti da ne pokisnu uramljene slike naših glagoljaša, čiji su medaljoni, odljeveni u bronci po kiparu Juri Žaji, postavljeni 21. srpnja na njihov spomenik u Vinici. Neka žive glagoljaši, neka živi glagoljica među 1000 slovnih sustava, neka živi hrvatski jezik među 7000 jezika svijeta. Neka je hvala i slava Bogu za Anu i Mariju, za dvije žene i majke koje su unijele u ovaj svijet toplinu, ljubav i mir. Sve je ovo odjekivalo onim rosnim prostorjem nezaboravnih Rošnjača.

 

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije