joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun21072024

Ažurirano05:00:19 PM

Proslava svete Ane na groblju u Rošnjačama, u Viničkoj župi

  • PDF

26.07.2021. je, na blagdan svete Ane, majke Blažene Djevice Marije, po tradiciji, svečanom svetom misom proslavljen i na groblju u Rošnjačama, u Župi Vinica.
Foto: Miro ĐikićSlavlje je započelo je procesijom s kipom svete Ane oko groblja, a misno slavlje, za oko 50-tak vjernika, predvodio je don Jakov Renić, župnik Župe Vinica.

Don Jakov je u svojoj propovijedi podsjetio na život svete Ane i njezinog supruga svetog Jaokima, koji su od Boga, kad su već bili u poodmakloj životnoj dobi, izmolili milost postati roditelji, rodila im se prekrasna kćerka Marija, u trećoj godini roditelji su je prikazali Gospodinu. Bog je Mariju odabrao za majku Spasitelja svijeta Isusa Krista.

Don Jakov je u svojoj propovjedi naglasio važnost djedova i baka, starijih osoba, čiji se Dan ove godine, po želji Svetog Oca slavio prvi put. Don Jakov je istaknuo kako su u ovom našem vremenu stariji ljudi, nažalost, dosta zanemareni, što ne bi trebalo biti, jer oni su ti koji su nam dali život, koji su nas odgojili i na noge podigli, pa kada ostare treba im vratiti ljubav i pažnju.

Ove godine svetkovina svete Ane,  rošnjačke svetice, bila ponedjeljkom, što je za većinu iseljenih Rošnjačana, Viničana, bio radni dan, pa, vjerojatno stoga mnogi nisu bili u mogućnosti nazočiti proslavi svete Ane, ispod mitskog i mirisnog Zavelima, gdje inače rado dolaze, dok je u samim Rošnjačama malo njih ostalo.

Poslije svete mise, po običaju,  druženje je nastavljeno po obiteljskim kućama uz vjeru i  nadu kako će se iduće godine na blagdan svete Ane u Rošnjačama okupiti više vjernika.

Najnovije

Najčitanije