joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun19052024

Ažurirano05:00:19

Zahvala don Bariši Čarapini, dobrodošlica don Jakovu Reniću

  • PDF

Na spomendan bl. Katarine Kotromanić Kosača (Blagaj, 1425. - Rim, 25. listopada 1478.), izvršena je 25. listopada 2017. primopredaja župe između bivšega župnika don Bariše Čarapine i novoga župnika don Jakova Renića, na kojoj je bio nazočan, u ime biskupa Ratka Perića, generalni vikar don Željko Majić i oko 20 okolnih svećenika. Za sve prisutne priređen je i ručak poslije ovoga čina primopredaje.
Piše: don Ilija Drmić

    U vrijeme župnika don Bariše Čarapine (2012.-2017.) dovršene su u župi ove planirane i započete graditeljske obnove: krov i fasada na župnom dvor, preuređen i potpunoma dorađen kameni zid oko staroga viničkog groblja, postavljeni novi prozori na viničkoj crkvi u groblju, zatvorena vratima i prozorima ona nova kapelica na novom dijelu viničkoga groblja što može služiti kao mrtvačnica, zatim temeljito je obnovljena grobljanska kapelica u Mamića groblju, kapelica u Perkovića groblju gdje je podignut i novi betonski zid oko groblja, te je izliven od betona novi zid oko Ivandina groblja na Drveniku u Zaljuti. Navodimo i to da je asfaltiran dio puta u Rošnjačama i dio puta prema Jurčevićima. Uza sve ovo obavljao je i sve svoje svakodnevne svećeničke dužnosti kojih u ovoj župi ima podosta. Proslavio je ove godine 8. srpnja Zlatnu misu, oo čemu je pisano na ovome Portalu, i zahvalio Bogu na svim darovima kojima je bio obdaren u svome svećeničkom djelovanju diljem naše Crkve u Hercegovini.

    Ovaj novi vinički župnik don Jakov gradio je i duhovno djelovao u svim župama gdje je do sada bio (Hrasno: 1973.-1974., Trebimlja: 1974.-1983., Potoci: 1983.-2007., Polog: 2007.-2017.), a najviše se žrtvovao za dobrano razorenu župu Potoci i kraj Bijelo Polje. Tu se dogodilo zaista čudo obnove što ju je upravo ovaj župnik vodio. Dakle, porušeni župni dvor i crkvu temeljito je obnovio s narodom, uredio okoliš sa spomenikom u čast poginulima za slobodu, obnovio područne kapelice i groblja, podigao postaje Križnoga puta na putu prema podružnici u Đubranima, te drugo. U istom razdoblju uprava našega Biskupijskog caritasa sa sjedištem u Mostaru, a pod upravom biskupa Ratka Perića i vodstvom direktora Caritasa dr. don Ante Komadine, dogradila je i obnovila bivšu zgradu razrušenoga svećeničkog doma koji se nalazi nedaleko od župnoga centra u Potocima, pretvorivši ga u Emaus - Odgojni, duhovni i obrazovni Caritasov centar. Dok se to sve obnavljalo i gradilo, slavio je ovaj župnik svete mise i ostale sakramente u drvenoj crkvi, a u pokrajnim dvoranama održavala se školska nastava i vjeronauk za djecu i mlade, te je stanovao u dijelu te velike drvene zgrade, koji je namijenjen za tu svrhu. Prije toga sav je narod bio u progonstvu, a jedan dio njih i u Mostaru, gdje je ovaj župnik iznajmio prostore u dnu jednoga nebodera i tu slavio svete mise i vršio ostale sakramente i obrede, što je bilo vrlo zanimljivo, čega se mnogi i sjećaju govoreći da im se tu krstilo dijete i sl. Sada je u 71. godini svoga života i opet će on pokazati svoja umijeća i ljubav prema ovoj župi i narodu u njoj, kao i svima odseljenima diljem Hrvatske i svijeta. Želimo mu uspjeh i Božji blagoslov u sveukupnom svećeničkom djelovanju u našoj župi Rođenja Marijina u župi Vinici i svim njezinim selima: Vinici, Podzavelimu, Rošnjačama, Zaljuti, Mijakovu Polju i Pasiči. Zahvalni smo dosadašnjem župniku don Bariši, kojemu želimo mirno u zasluženoj mirovini.

Najnovije

Najčitanije