joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun21072024

Ažurirano05:00:19

Blagoslov obnovljene crkve u Mijakovu Polju

  • PDF

Blagoslovljenoga ovogodišnjeg spomendana 14. studenoga 2015. našega prvoga proglašenog sveca sv. Nikole Tavelića pohodio je biskup Ratko Perić selo župe Vinice Mijakovo Polje. U njegovu zaseoku Mamićima vjernici su temeljito obnovili crkvu u čast svome zaštitniku. Tu crkvu s kamenim oltarom za vrijeme svete Mise blagoslovio je biskup Ratko uz prisutnost 10 svećenika i velikoga broja vjernika pristiglih sa svih strana i okolnih župa.
Piše: don Ilija drmić Nakon procesijskoga ulaska puka, ministranata, desetorice koncelebranata s Biskupom u groblje i crkvu, svoje su pozdrave u ime svih prisutnih, kao i onih raseljenih, izrekli biskupu Ratku Ivan i Marijana Mamić, te župnik don Bariša Čarapina, zaželjevši mu dobrodošlicu u njihovo selo u povodu ovoga velikoga čina blagoslova crkve, a don Bariša u cijelu župu. Poslije ovoga uslijedilo je netom blagoslovljenom vodom škropljenje crkve iznutra i izvana, kao i novoga kamenog oltara, dok je blagoslov oltara s kađenjem obavljen nešto kasnije. Potom je otpočela Misa biskupovim uvodnim pozdravom i zahvalom za ovo djelo obnove crkve, te pozivom na kajanje. Grabovički župnik don Blaž Ivanda, rodom iz Vinice, svirao je i predvodio pjevanje za vrijeme ovoga misnog slavlja skupa s don Jokom Blaževićem, također rodom iz ove župe koji je župnikom u Vinjanima, kao i ostalim svećenicima i svećenikom karmelićaninom iz obližnjega Karmela sv. Ilije p. Zvonkom Martićem. Evo imena ostalih svećenika: Mijo Klarić iz Rašeljaka, Ivan Bebek iz Prisoja, umirovljenik Luka Mamić sa Zidina/Grabovica, Ilija Drmić iz Vira, Ante Ivančić Bikić iz Zagorja i biskupov tajnik Marin Skender.

U svojoj propovijedi biskup je govorio o Šibenčaninu sv. Nikoli, o njegovu životu i djelovanju u Bosni od 1372. do 1384. god., te o mučeništvu 1391. god. u Jeruzalemu s trojicom njegovih sudrugova. Postao je prvi hrvatski blaženik 1889. god., a svetac opće Crkve 1970. god.

Na kraju svete Mise riječi zahvale izrekao je don Bariša spomenuvši i one osnovne podatke vezane za ovu obnovu od krova do kamenoga poda s oltarom, prozorima i svime drugim u čemu su sudjelovali brojni mještani, a radove je izveo Barba Kop iz Mamića.

Srednjoškolac Ivan Mamić Antin pročitao je sljedeći tekst ing. Nikole Mamića: “Mamići se prvi put spominju u darovnici kralja Tvrtka iz 1492. Jedno je od rijetkih hrvatskih prezimena očuvano u izvornom obliku iz predturskih vremena. Većina ih potječe iz sela Mamića kod Kočerina, odakle su se raseljavali po Dalmaciji i u našem kraju, Livnu, Tomislavgradu, zatim Bosanskoj Posavini, Đakovu, Osijeku, Zagrebu, Splitu. U Hrvatskoj i BiH obitelji Mamić ima više od 2000; u Splitu 300, u Zagrebu 650. U Mijakovu Polju bilo ih je 60-ih godina 20. st. 150. Nakon pretvaranja Buškoga blata u jezero 1974., došlo je do masovnog iseljavanja, tako da ih je danas u selu 50.“

Po riječima što ih je pročitao ovaj mladić Ivan izrečena je nada u budućnost ovoga mjesta u župi Vinici. No, iskazana je i zahvala Bogu, našim svećenicima i Crkvi, odnosno našoj biskupiji na čelu s Biskupom koji je na mnogo načina vrednovao ovaj kraj i ovu župu, a jedan je onaj kada je dao podršku za gradnju triju spomenika u toj župi: poginulima u Mijakovu Polju, Pasiči i Vinici, te u čast šestorici glagoljaša, među kojima je i sin Mijakova Polja don Jakov Perković (Mijakovo Polje, druga polovica 18. st. - Rakitno, 1839.) s makarskim biskupom Nikolom Bjankovićem. To je ono što će ovaj kraj predstavljati pred svima, napose odseljenicima u razne hrvatske krajeve i diljem svijeta, te poticati ih da se u svoj rodni zavičaj na/vrate s djecom i unučadi dajući mu podršku.

Groblje i kapelica u Mamića oformljeno je 1972. god., a iste je godine vinički župnik don Vinko Majić (župnik: 1966.-1977.) po biskupovu dopuštenju blagoslovio i groblje i grobljansku kapelicu. Evo što je pisalo iznad vrata obnovljene crkve: “Na blagdan sv. Ilije 20. srpnja 1972. upravitelj župe Vinice don Vinko Majić blagoslovio je novu kapelicu i novo groblje na Mijakovu Polju, župa Vinica. Za gradnju kapelice i groblja ideja se rodila u ožujku ove godine i za 20 radnih dana i 22 obitelji Mamića ozidali su kapelicu i napravili groblje. Posebno što želimo istaći jest to da su zemljište za kapelicu i groblje darovali Marinko Mamić pok. Ante i Frano Mamić pok. Mate.“

Nekoć su svećenici slavili svete mise na brdašcu Grunu ispod kojeg je smješteno ovo selo. Tu se nalazi gromila, a moguće je da je bila i kapelica koja nije odoljela zubu vremena. Na ovome brdu podignuo je 2006. god. Dinko Ćalušić veliki križ. Na ploči pokraj križa graditelj je dao uklesati u kamen ovaj stih: Obišao sam svijeta dosta, ali tu mi srce osta!

Nakon slavlja u crkvi i na groblju uslijedio je na obližnjoj ledini obilati domjenak za sve nazočne što su ga pripremili sami mještani Mamići. Biskup je blagoslovio sve pripremljeno za blagovanje, s mnogima se uslikao i otputovao u središte župe u Vinici, gdje je objedovao skupa sa svećenicima, a potom izvršio kanonsku vizitaciju, te obavio pobožnost vanjskoga Križnoga puta u Šiškama prethodno pohodivši obitelj prošlogodišnjega mladomisnika don Marijana Šiške.

Najnovije

Najčitanije