joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri21062024

Ažurirano05:00:19 PM

Kotorski biskup Ilija Janjić pohodio Vinicu na Malu Gospu 8. rujna 2015.

  • PDF

U utorak 8. rujna 2015. proslavljen je svečanom svetom Misom blagdan Rođenja B. D. Marije ili Mala Gospa u župi Vinici koja je već 130 godina pod tim Marijinim naslovom.
Piše: don Ilija Drmić & ZDZ; Foto: ZDZ & Mamić Željko Misnom slavlju predsjedao je kotorski biskup Ilija Janjić, inače rodom iz župe Vidovice u Posavini, a u koncelebraciji je bilo 15 svećenika na čelu s dekanom fra Vinkom Kurevijom i k tome još nekoliko njih koji su bili na usluzi za svetu ispovijed pristiglim vjernicima iz ove župe kao i iz okolnih župa, te odseljenicima koji se i ovom zgodom nađu u svome rodnom kraju i zavičaju. Na samom početku pozdravila je biskupa srednjoškolka Marijana Jurčević. U svom govoru istaknula je da ovaj biskup dolazi iz Kotora, Boke kotorske, iz Zaljeva svetica: sv. Leopolda Bogdana Mandića (1866.-1942.), bl. Gracija iz Mua (1438.-1508.) i bl. Ozane Kotorske (1493.-1565.). Župnik don Bariša Čarapina nadodao je da je u Vinici od 1954. do 1956. god. bio župnikom naš hercegovački svećenik don Marko Perić, koji je kasnije postao kotorskim biskupom (1981.-1983.), što je vrlo zanimljiva i draga poveznica između Vinice i Kotora. U njegovo vrijeme župnikovanja u Vinici je bilo blizu 4000 župljana, a danas ih ima oko 400.Početak je obilježila i procesija oko crkve s Gospinim kipom, koji je donesen do Oltara na kamenom spomeniku u čast viničkim glagoljašima ispred župne crkve, kojim je biskup Ilija blagoslovio svu župu i njezine župljane, prisutne i odseljene, kao i sve hodočasnike, sve nazočne svećenike i redovnike, te jednu redovnicu iz župe Zagorje koja je u svoje vrijeme djelovala i u Kotoru, a sada je u sinskoj krajini. Ušavši svećenstvo s pukom u crkvu, nastavljena je sveta Misa, pod kojom je svirao i predvodio pjevanje donedavni župnik u Čeljevu don Blaž Ivanda, a potom imenovan župnikom susjedne župe Grabovice. U tome mu je pomogao don Joko Blažević, kao i svi nazočni svećenici, a vjernici su prihvatili pjevanje svih onih redovitih liturgijskih pijevnih dijelova i duhovnih popijevki, čemu su se mnogi od svećenika zadivili, kao i sam biskup koji je vrsni pjevač, te on još dodatno pjeva i to za vrijeme propovijedi.
Nakon pročitanih i naviještenih liturgijskih tekstova kojima je kruna odlomak iz Evanđelja po Mateju, nastupio je biskup Ilija sa svojom propovijeđu. Govorio je o trajnoj kršćanskoj borbi protiv sotone koji pokušava odvući na svoju stranu mnoge ljude, pogotovo one koji nisu dostatno povezani s Bogom i njegovom riječju, kojima nisu po volji Božji zakoni kao i sve ono što Crkva naviješta. Izrazio je radost što su u pozdravnim govorima spomenuta tri svetačka lika iz Boke kotorske, pa je tom zgodom pozvao vjernike da dođu u ovaj Zaljev svetaca u povodu proslave 3. veljače sv. Tripuna (232.-250.), zaštitnika katedrale u Kotoru. U tom smislu otpjevao je jednu strofu himna u čast Gospi od Škrpjela na istoimenome umjetno nastalome otočiću. Govorio je i o potrebi svećenika u našoj svetoj Crkvi, pa je taj dio svoje propovijedi okrunio pjesmom upućenoj Gospi sa zamolbom da nam dadne dobrih, svetih i revnih svećenika koji će naviještati Krista raspetoga i pobjednika sotone.Župnik je na kraju ovoga slavlja zahvalio Bogu na ovome daru što se u ovoj župi Vinici, udaljenoj od Splita 65 km, Sinja 45, Imotskoga i Posušja po 30, Tomislavgrada (gdje je središte općine i dekanata) 40, Mostara 80 km, sabralo ovoliko mnoštvo hodočasnika i odseljenika iz ovoga kraja, što je s blagoslovom našega biskupa Ratka u ovu župu došao biskup Ilija iz Boke kotorske iz koje su se mnogi Hrvati i vjernici raselili kao i iz župe Vinice, što je ovaj biskup ovdašnje vjernike ohrabrio svojim govorom “o ostatku s kojim Bog uvijek računa“ u velikim povijesnim životnim situacijama. Zahvalio je i svima koji su doprinijeli ljepoti ovoga slavlja kojemu je prethodila duhovna trodnevnica. Nakon župnikova govora riječi zahvale izrekao je i predsjednik Zavičajnoga društva Zavelim Petar Bilobrk, rekavši da je skupina njih, napose Miro Đikić, iz ovoga Društva sa sjedištem u Splitu pozvala ovoga biskupa Kotora da dođe u ovu dragu župu Male Gospe u Vinici, kako bi se na taj način ovaj poviješću bogati kraj povezao s velikom kolijevkom hrvatske kulture i uljudbe Bokom kotorskom i tamošnjom Crkvom koja je dala tri svete osobe što im se utječemo u svim svojim životnim potrebama da nas zagovaraju kod Boga. U znak ovoga događaja darovali su biskupu Iliji umjetničku sliku domaćega slikara Dragana Jurčevića Šimuljkova koja prikazuje kraški kraj s jednom lijepom kamenom kapelicom što nenametljivo poziva da se u nju dođe i da se u njoj moli Bogu, jer je on jedina naša nada i utjeha, te je samo u njemu istinski mir. U tom duhu završeno je ovo gospojinsko viničko slavlje s velikim porukama i našim obvezama.


POZDRAVNI GOVOR NA BLAGDAN ROĐENJA BDM MALA GOSPA - Petar Bilobrk, predsjednik ZDZDobro nam došli oče biskupe Ilija Janjić. Hvala Vam što ste uspjeli naći vremena i došli predvoditi misno slavlje u crkvi Rođenja Marijina u župi Vinica na proslavu blagdana ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE ili kako svi mi volimo reći blagdan Male Gospe.
Nije lako doći u Vinicu iz tolike udaljenosti, (iz Kotora tj. Zaljeva svetaca u Crnoj Gori), ali riječi ohrabrenja iskusnog Božjeg pastira uvijek su dobrodošle i potrebne ovom, kroz povijest ispaćenom narodu, koji je da bi preživio u borbi za golu egzistenciju prečesto bježao i bio proganjan našavši utočište u tuđini. Gorka je istina kako su mnogi i ostali u tuđini zaboravivši svoje rodno mjesto, svoje ognjište i svoje njive. Na žalost, takvi i kad se vrate onda je to u pravilu najčešće njihov posljednji dolazak i vječni ostanak u viničkom posljednjem počivalištu.
Ja Vam se od srca još jednom zahvaljujem u ime Zavičajnog društva Zavelim (koje je dobilo naziv po ovoj našoj planini) a koje djeluje u Splitu, te Vam u znak sjećanja na dolazak u župu Vinicu poklanjam ovu prekrasnu sliku našeg slikara Dragana Jurčevića.
Neka Vas dragi Bog čuva i da Vam snage i zdravlja za još mnogo godina uspješnog pastirskog djelovanja, a Mala Gospa neka Vas i cijelu kotorsku biskupiju prati cijeli život.

Video isječak misnog slavlja:
Foto galerija:Najnovije

Najčitanije