joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri21062024

Ažurirano05:00:19

Misa i Križni Put u Šiškama

  • PDF

Već devetu godinu zaredom u viničkom selu Šiške održava se misno slavlje sa križnim putom u čast Velike Gospe.
Tekst i slike: ZDZ - Ante Šiško


Postaje križnoga puta, te kapelicu sa Gospinim kipom, osmislio je i izgradio Ivica Šiško, a samu izvedbu napravili su Slavko i Zvonko Šiško.
Blagoslov Križnog Puta obavio je pokojni vinički župnik don Jozo Ivančić uz don Blaža Ivandu, te don Joku Blaževića, sve uz odobrenje biskupa Mostarsko-Duvanjskog, monsinjora Ratka Perića.
Križni Put počima na Brigu, pa preko Svitnjaka do navrh Kljeka.
Taj Križni Put je postao vrlo značajna vjerska i kulturna manifestacija, te je već našao svoje mjesto u knjizi Križni Putevi Hercegovine.
Ove se godine okupilo stotinjak viničana i njihovih gostiju koji su po sparnome vremenu strpljivo i ponizno molili na svim postajama Križnog Puta, a posebno na svetoj misi koju je predvodio naš pater Ante Šiško. On je i ove godine smogao snage i te je vrlo emotivno i poučno propovijedao o važnosti štovanja Velike Gospe.
Pater Ante je govorio o četiri majke, o majci nebeskoj, o majci zemaljskoj, o majci crkvi, te o majci domovini. Na kraju svete mise, a u sami suton, pater Ante je premolio Klanjanje pred Presvetim, sa prigodnim riječima uvodeči sve nazočne u osobno promišljanje o životnim, trajnim vrijednostima. To je na poseban način doprinijelo još ljepšem ozračju na ovome jedinstvenome mjestu u darovanome trenutku.
Misno slavlje su uveličali glazbenici iz Slavonije koji su došli sa Paterom Antom, a isto tako i župski zbor iz župe Vir.
Zahvala svima koji su bili na ovome slavlju, a posebno gostima iz Slavonije te našemu pater Anti koji već nekoliko godina predvodi ovaj prelijepi događaj u čast Velike Gospe, a na ponos svih šišaka i cijele Vinice.

Najnovije

Najčitanije