joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri21062024

Ažurirano05:00:19 PM

Poziv na pobožnost Križnoga puta u Šiškama

  • PDF

Treća nedjelja korizme 3. ožujka 2013. u 15 sati
Piše: don Ilija Drmić

U Šiškama, zaseoku sela Vinice i istoimene župe Rođenja Marijina obavit će se tradicionalna pobožnost Križnoga puta  na Treću nedjelju korizme 3. ožujka 2013. s početkom u 15 sati. Pobožnost sa slavljem svete mise kod Gospine kapelice priređuje vinički župnik don Bariša Čarapina, a predvoditelj će biti bivši vinički župnik don Ilija Drmić koji će održati i prigodnu propovijed.

 Pobožnost Križnoga puta bit će obavljena prema knjizi Ilije Drmića i Stjepana Galića Križni putevi Hercegovine, u kojoj je objavljeno 10 vanjskih križnih puteva u što su nikli u prijeratnom i poratnom vremenu u  Hercegovini, od kojih je jedan i ovaj u Šiškama. Inače, vjernici župe Klobuk grade svoj vanjski križni put, što će biti 11 vanjski križni put u Hercegovini. Kad bude ponovljeno izdanje knjige Križni putevi Hercegovine, onda će u njezin sadržaj ući i ovaj križni put i svaki drugi koji se dotada bude podigao kao znak vjerske i narodnosne predanosti Bogu, te pripadnosti Crkvi i svome hrvatskom narodu. Križ je naš znak prepoznavanja, naša jedina ljubav i nada. Križ je znak naše povezanosti s Kristom Patnikom, zatim simbol naše žrtve, našega napora i rada, naše otvorenosti životu u Bogu.

I ovom zgodom bit će ponovno spomenute i na svoj način predstavljene nedavno objavljene tri knjige što iznose svaka na svoj način povijest ovoga kraja i župe: Župa Vinica; Jokanov slikopis, Slikarski opus Josipa Jokana Šiške (1942.-1974.) i Vinička bašćina.

Najnovije

Najčitanije