joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun19052024

Ažurirano05:00:19

Sastanak Odbora za groblje u zaseoku Mamićima sela Mijakova Polja

  • PDF

Groblje u ViniciU nedjelju 22. srpnja 2012. održan je u grobljanskoj kapelici u zaseoku Mamićima sela Mijakova Polja sastanak mještana i članova Odbora za groblje u Mamićima. Na sastanku je bio prisutan i vinički župnik don Ilija Drmić, koji je, pomolivši se, održao kratki pozdravni govor, te je u ime odsutnoga Nikole Mamića izrekao nekoliko bitnih točaka za raspravu.
Piše: don Ilija Drmić

Nakon te rasprave ostali su sami članovi Odbora koji su glasovali o visini novčane nadoknade za grobišno mjesto, što ide za obnovu grobljanske kapelice sv. Nikole Tavelića, kao i za prilog svih vlasnika postojećih grobnica u ovome groblju u istu svrhu. Dakle, izglasovali su da grobišno mjesto košta 1200 € s prilogom u visini od 200 € koji obvezuje kako postojeće vlasnike grobnica tako i nove. Poslije ovoga glasovanja dogovoreno je da dva člana Odbora otvore žiroračune na banci u Tomislavgradu radi onih koji su u odseljeništvu kako bi i oni mogli dati svoje priloge za obnovu kapelice koja je dobrano dotrajala.

Sada je također akcija prikupljanja novčanih priloga za obnovu središnjeg viničkog groblja i Ivandina groblja, što može biti veoma lijep poticaj svima na području župe Vinice, a napose odseljenicima čiji pokojnici počivaju u spomenutim grobljima, da se zaokupe ovim akcijama te učini veliki čovjekoljubni, rodoljubni i vjerski čin na spomenutim grobljima, a sve iz ljubavi prema dragim pokojnicima. Poznato je mnogima da su pojedinci odseljenici iz duvanjskoga i buškoblatskoga kraja, te iz Hercegovine izdašno sudjelovali u sličnim pothvatima gradnje ili pak obnove grobalja, grobljanskih kapelica i ostalih sakralnih i kulturnih objekata, što bi bilo vrlo ohrabrujuće da se nešto slično dogodi i za župu Vinicu koja je dala hrvatskom narodu veliki broj svojih sinova i kćeriju zaokupljenih životom i radom u domovini Hrvatskoj i diljem svijeta. Dar ove vrste ne može se usporediti ni s čim drugim jer on je znak čežnje za čuvanjem staroga hrvatskog kraja i njegove svekolike obnove koja je još u tijeku.

Nakon ovoga konstruktivnog sastanka našli su se svi na zajedničkom objedu u kući Marijana Mamića, što su ga priredili mještani, nabavivši piće, a Nikola Mamić u suradnji sa svojom braćom Vladom i Matom, pečenu janjetinu. Radosnom susretu u kapelici uslijedio je i ovaj veseli čin blagovanja i ugodnoga razgovaranja o mnogočemu što je bitno za ovo selo i njegovu budućnost.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije