joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sat18052024

Ažurirano05:00:19

Izvješće s korone Duvanjskoga dekanata

  • PDF

U župi Bukovici dobrotom župnika fra Mladena Rozića održana je proljetna korona 20. lipnja 2012., na kojoj su bili nazočni sljedeći pastoralni djelatnici župa Duvanjskoga dekanata: fra Ante Pranjić, fra Mladen Rozić, fra Stjepan Martinović, fra Jozo Radoš, fra Vinko Kurevija, don Mijo Klarić, fra Petar Ljubičić, fra Alojzije Bošnjak, fra Gabrijel Mioč, fra Josip Mioč, fra Velimir Bagavac, don Gordan Božić, fra Mate Tadić, don Marko Lukač, don Ilija Drmić, fra Šime Romić i misionar fra Ante Kutleša.
Piše: don Ilija Drmić

Pomolivši se, svećenici su najprije glasovali za članove Prezbiterskoga vijeća prema uputama Biskupskoga ordinarijata, a potom je uslijedila rasprava o motu propriju s naslovom Porta fidei - Vrata vjere pape Benedikta XVI., objavljen u Službenom vjesniku biskupija Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkaanske, 1/2012., str. 8-14.

Svaki je svećenik, pročitavši ovaj tekst kod kuće, napisao svoj osvrt, a svoj je pred svima pročitao župnik u Kongori fra Stjepan Martinović. Išao je od točke do točke i tumačio. Završivši svoje čitanje, uslijedila je rasprava.

Najprije je postavljeno pitanje u svezi s biskupovom odredbom pisanja svojih impresija nakon pročitanoga motu proprija, u kojem su bile dvije krajnosti: da nije bilo potrebno pisanje svih svećenika, nego možda samo jednoga ili dvojice, i da je veoma pozitivno što je biskup tražio da se ne samo prostudira, nego i napiše radi eventualnih prijedloga za proslavu Godine vjere koja otpočinje 11. listopada 2012., a završava 24. studenoga sljedeće godine. Nakon ovoga uslijedilo je raspravljanje o našim proslavama po župama koje obnavljaju neke stare oblike derneka i pučkih igara. I u ovoj raspravi bile su dvije struje, jedna je da se sve to razdvoji, tj. duhovno od svjetovnoga, a drugi su posve skloni tome ističući da je i Misa ukorijenjena u prostor i vrijeme, civilizaciju i kulturu, te kao takva - neopisivo velika duhovnost i blago naših duša - ne može bez elemenata kulture: kruh, vino, voda, zatim oltar, knjige, jezik, crkva kao građevina, glazba, umjetnost itd. No, ipak je rečeno da na sve to valja paziti kako ne bi bilo važnije profano od sakralnoga. Posve je jasno da valja čuvati našu tradiciju i uopće naše narodnosne korijene, a sve što narušava sklad svetoga mjesta i slavlja, valja sankcionirati po uzoru na Krista koji izgoni trgovce iz Hrama.

Rečeno je i to da je naš narod oduvijek molio Vjerovanje u raznim prigodama, napose na početku ispovijedi jer je trebalo očitovati svoju vjeru, a onda pristupiti iskazivanju vlastite grešnosti. Papa naglašava u svome motu propriju ovaj simbol Crkve koji su molili prvi kršćani i vjernici kroz povijest Crkve. On je sastavnim dijelom Katekizma Katoličke Crkve, kojemu valja dati dolično mjesto u katehezi i životu. I sam katekizam valja vrednovati i po njemu raditi s djecom, mladima, raznim skupinama. Danas ima raznovrsnih molitvenika koje Crkva i nije odobrila, a Katekizam Katoličke Crkve nadilazi sve to. Stoga, poželjno je da ga nabavi svaka naša obitelj. Netko je rekao da je skup, a nije skupo imati u obitelji po nekoliko mobitela i tome slično. Ovdje je prevažno i presudno pitanje vrijednosti koju želimo imati u svome životu.

Što činiti u Godini vjere? Rečeno je da će biti konkretnih prijedloga i uputa s viših instanci, ali da i mi sami prema svojim prilikama učinimo sve u svojim župama kako bi se obnovio duh vjere i duh života u vjeri koja uvijek traži i djela. Na kraju je dogovoreno da sljedeća korona bude u župi Prisoje. Poslije koronskoga sastanka uslijedio je bratski i prijateljski razgovor o svemu pomalo.

Bukovica, 20. lipnja 2012.

fra Gabrijel Mioč, dekan,
don Ilija Drmić, zapisničar

Najnovije

Najčitanije