joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun19052024

Ažurirano05:00:19 PM

Proslava Rođenja B. D. Marije (Male Gospe) u Vinici 8. rujna 2011.

  • PDF

Proslava Male Gospe u ViniciŽupa Vinica 8. rujna 2011. proslavila je svečanim euharistijskim slavljem svoju nebesku zaštitnicu Rođenje Mrijino ili Malu Gospu. Misno slavlaje predvodio je župnik iz Imotskih Poljica don Petar Čondić, koji je rodom iz susjednoga Sviba, a s Vinicom je povezan rodbinski.

U koncelebraciji su bili ovi svećenici: duvanjski župnik i dekan Duvanjskoga dekanata o. fra Gabro Mioč, zatim župnici Prisoja don Gordan Božić, Grabovice don Marko Lukač, Rašeljaka don Mijo Klarić, Vira don Petar Vuletić, Vinjana don Joko Blažević, Zagorja don Ante Ivančić, umirovljeni svećenik don Mijo Zrno, karmelićanin iz Karmela sv. Ilije o. Đani Kordić, mještanin iz Vinice i sada župnik Čeljeva don Blaž Ivanda, te mjesni župnik don Ilija Drmić. Propovjednik je u svojoj propovijedi vrlo lijepo govorio, na temelju evanđeoske činjenice izrečene u upitnom tonu i bez imalo sumnje o tome može li išta dobra doći iz Galileje, rekavši da je iz Galileje došla Mala Gospa koju je Bog pozvao da bude Bogorodicom, te je time očitovao svoj stav i mnijenje o Galileji i Nazaretu. Kao što je iz te i takve Galileje u ondašnjim poimanjima došao Spasitelj svijeta po Mariji, tako i iz ove župe Vinice došlo je mnogo toga dobro u povijesti i sadašnjosti hrvatskom narodu koji je, istina, sada razdijeljen granicom upravo uza samu Vinicu. O tim mnogim činjenicama duhovne snage i dobrote moguće je čitati u dvjema knjiga koje su tiskane ove godine, a te su: Župa Vinica i Jokanov slikopis, Slikarski opus Josipa Jokana Šiške (1942.-1974.). Obje knjige izišle su u izdavaštvu lista Naša ognjišta, zatim Župnoga ureda u Vinici i Zavičajnoga društva Zavelim . Misno slavlje popratio je lijepim sviranjem i pjevanjem liturgijskih i Gospinih pjesama sam puk predvođen don Gordanom Božićem.

Na kraju mise župnik don Ilija je rekao da se vjernici mogu nakratko zadržati u crkvenom dvorištu kod spomenika u čast glagoljašima i glagoljici i nove česme, a i kod štanda jela i pića Bože Ćurkovića kako bi osjetili ona minula vremena naših derneka, koji su unatoč svemu, imali svoju ljepotu i čar.

Ovogodišnja proslava Male Gospe otpočela je Duhovnom devetnicom 30. kolovoza i završila 7. rujna, a sastojala se od mise i propovijedi o Gospi s početkom. Ovu svojevrsnu duhovnu pripravu za župni blagdan tri dana predvodio p. Ante Šiško, podrijetlom iz naše župe, a sada župnik u Podvinju, Slavonski Brod, a ostale dane virski župnik don Petar Vuletić, prisojački don Gordan Božić i mjesni župnik don Ilija Drmić.

Velika radost za župljane ove župe dogodila se u nedjelju 4. rujna za vrijeme misnoga slavlja kada je predstavljen medaljon s likom biskupa Nikole Bijankovića (1645.-1730.), te medaljoni s likovima šestorice viničkih glagoljaša, što ih je izradio akademski kipar Jure Žaja iz Aržana a nastanjen u Zaprešiću: don Josipa Jurčevića (oko 1740.-1776.), don Martina Jurčevića (1744.-1804.), don Ilije Jurčevića (1764.-1838.), don Jakova Perkovića (1767.-1836.), don Tadije Ćalića (1780.-1835.) i don Josipa Lučića (1780.-1839.). Ovi medaljoni, od kojih su do sada tri darovala don Petar Vuletić, braća Miljenko i Ivan Lozušić, te Jozo i Stipe Jurčević Lizić, postavljeni su na kameni spomenik podignut 2009. god. u čast njima, koji su se borili za krst časni, jezik hrvatski i slobodu zlatnu! Toga istoga dana bilo je govora na Radio Vatikanu i kasnije u nekoliko repriza o tome događaju u našoj župi pod naslovom: U Vinici spomenik u čast glagoljašima i glagoljici!

U ponedjeljak 5. rujna postavljen je i predstavljen puku slovni sustav hrvatskoga naroda zvani glagoljica, što ga je izradio od kovanoga metala Mate Madunić, direktor Bravarije Pilešević u Cisti Provo. To je njegov dar kao i metalna aureola oko Gospina kipa na Trgu glagoljaša.

Od 5. do 7. rujna bilo je predviđeno, ali odgođeno, prikupljanje milodara za crkvu Hrvatskih mučenika u Udbini, zatim za prostor u tamošnjem parku s pločom na kojoj će pisati: “Iz župe Male Gospe u Vinici za Hrvatsku poginula su u Drugom svjetskom ratu 192 vojnika, a u Domovinskom ratu 15 branitelja. Neka Bog usliši njihovu žrtvu, a nama dodijeli slobodu, ljubav i mir. Vjernici župe Vinice sa svojim župnikom. A. D. 2011.-2012.“ Ova akcija trajat će od ovogodišnjega blagdana Male Gospe pa do kolovoza 2012. god. kada će župnik s vjernicima Vinice svečano prinijeti ovu ploču i svoj dar u crkvu Hrvatskih mučenika (Martyribus croatorum 879.-2010.) u Udbini.

Za sve ovo što je urađeno u našoj župi od prošloga blagdana Male Gospe do ovogodišnjega blagdana, naglasio je župnik u svome zahvalnom govoru toga svečanoga dana, valja zahvaliti Bogu po Marijinu zagovoru.

Najnovije

Najčitanije