joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Tue21052024

Ažurirano05:00:19 PM

Završni rad: Geografski prikaz Zavelima

  • PDF

Predstavljamo Vam završni rad autora Josipa Nenadića pod naslovom "Geografski prikaz Zavelima" iz studija Geografija, Fakulteta prirodnoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Sveučilišta u Mostaru.

 

Zavelim je planina na prostoru Roškog Polja, Vinice, Vira, Zavelima i Zagorja. Najviši vrh Zavelima je Kolakovac (Veliki Zavelim) 1347 m, a slijede ga vrhovi: Jaram (1280 m), Livački brig (1044 m), Mošnjača (1190 m), Debelo brdo (1140 m) i Kličinovac (1168 m).
Najviši vrh Kolakovac istaknut je vršni greben koji se pruža u smjeru istok - zapad. Većih prostornih grebena nema. U nižim predjelima obrastao je šumom dok je vršni greben travnat i gol. Vrh je označen gomilom kamenja u koju je utaknut suhi štap, a tu je ugrađen i upisni tuljak u kojem se nalazi planinarski žig i upisna knjiga. Sjeveroistočno od vrha izgrađen je radar reflektor,koji je nadaleko vidljiv i može služiti kao orijentir pri usponu ako se ne slijedi markirana staza. S vrha se pružaju nezaboravni vidici na Biokovo, Kamešnicu, Cincar, Tušnicu, Vran, Čvrsnicu i Matokit planine kao i na jezero Buško blato.

[preuzmite završni rad: Geografski prikaz Zavelima]

 

Najnovije

Najčitanije