joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sat18052024

Ažurirano05:00:19 PM

Spomenik duvanjskom gastabajteru

Spomenik duvanjskom gastabajteru

11. kolovoza na autobusnom kolodvoru duvnjaci i njihovi gosti zahvalili su se onima koji to najviše zaslužuju, koji su Tomislavgrad i njegova sela u njavećem dijelu izgradili i prehranili. Rekli su hvala Spomenikom duvanjskom gastabajteru koji se svečano otkriven. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici zavičajnog društva Zavelim...

Pred brojnim (oko 2000) Duvnjacima i njihovim susjedima-gostima, spomenik su svečano otkrili Marijan Šarić, glavni „krivac“ i donator ovog spomenika, načelnih općine Ivan Vukadin i najljepša Duvanjka Anica Kovač u pratnji supruga Roberta. Spomenik je građen od bračkog kamena i prikazuje rastanak obitelji pri odlasku oca ili supruga na put. Program je počeo je u popodnevnim satima kratkim mimohodom od zgrade općine do autobusnog kolodvora. Voditelj programa bio je Branko Uvodić voditelj na HTV, koji je najavio snimanje jedne emisije iz serijala Lijepom našom u Tomislavgradu. Za zabavu su bile i zadužene gradske mažoretkinje,Orkestar limene glazbe Oružanih snaga BIH, dva duvanjska benda, te Kulturno umjetnička društva ''Kralj Tomislav'' s bećarcima i gangom i ''Jabuka livada'' spletom kola Zapadne Hercegovine.

Nekoliko riječi zahvale,oduševljenja, te opisivanja procesa rada na spomeniku kazao je Petar Jakišić, akademski kipar i autor spomenika. Zatim je govorio tomislavgradski načelnik Ivan Vukadin, koji je zbog prevelike treme čitao svoje misli sa papira. Nazočnima se obratio i duvanjski novinar Petar Miloš koji je govorio o gastarbajterima, a on je i prvi napisao kako bi trebalo podignuti spomenik duvanjskim radnicima na radu u inozemstvu.

Uz rock bandove, gusle i gangu, nastupio je i poznati pjevač i zabavljač Mate Bulić, također oduševljen spomenikom gastarbajteru. Mate je obećao da će se uvijek odazvati pozivu svoga velikog prijatelja Šarića, te da rado dolazi u naš Tomislavgrad. Da bi okupljenima bilo što ugodnije, cijeli dan dijelila se besplatna hrana i piće koju su nudili članovi Frame.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije