joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun19052024

Ažurirano05:00:19 PM

Vrijeme ljevorukih & Pisme za gusle

  • PDF

U Pinakoteci Gospe od zdravlja u Splitu 15. listopada održano je predstavljanje knjige Marka Matića književnika i publiciste rođenog u Borčanima na Duvanjskom polju 1952. godine, pod nazivom  Vrijeme ljevorukih. Knjigu je predstavio fra Ante Čavka, mr. Ilija Protuđer i novinar i publicist Mladen Vuković. Tom prigodom također je predstavljena i knjiga Ruže Jolić (Galić) rođene 1945. u Kongori kraj Tomislavgrada pod nazivom Pisme za gusle. Njenu je knjigu predstavio dr. don Drago Šimundža i književnik i publicist Marko Matić, koji je knjigu priredio za tisak.

 

Vrijeme ljevorukih


U Pinakoteci Gospe od zdravlja u Splitu 15. listopada održano je predstavljanje knjige  Marka Matića književnika i publiciste rođenog u Borčanima na Duvanjskom polju 1952. godine, pod nazivom  Vrijeme ljevorukih. Knjigu je predstavio fra Ante Čavka, mr. Ilija Protuđer i novinar i publicist Mladen Vuković. Tom prigodom također je predstavljena i knjiga Ruže Jolić (Galić) rođene 1945. u Kongori kraj Tomislavgrada pod nazivom Pisme za gusle. Njenu je knjigu predstavio dr. don Drago Šimundža i književnik i publicist Marko Matić, koji je knjigu priredio za tisak.
Vrijeme ljevorukih, je knjiga političke proze, zbiru probranih, programski povezanih publicističkih članaka  esejističke vrste, objavljenih i neobjavljenim u razdoblju od 1992. do 2009. godine, uglavnom u listovima «Tomislav», «Hrvatsko slovo», «Večernji list» i «Horizont». Nizu novinskih tekstova autor na 400 stranica prikazuje 100. neobjavljenih u novinama, ali napisanih tijekom novijih političkih zbivanja u Hrvatskoj, karakterizirajući ljude i događaje, sa svoga vlastitog stanovišta dižući ih na prijestolje dostojanstva, ili ih pokušavajući srušiti upravo s prijestolja na  koje su se nedostojno uzdigli, ili su ih drugi na to prijestolje uzdigli. Autor kroz priloge u knjizi se dotiče vječnog problema Bosne i Hercegovine, nedostojnog predsjednika države. Nedostojnog i nedostojnih predsjednika vlade, novinskog i medijskog «vučjeg čopora», poturica i stranih komesara zaduženih upravo za hrvatski nemir, i svih onih koji u hrvatstvu nisu trijezni, moralni i sposobni raditi ničim osim nacionalnim zlom. Gotovo kroz sve autorove tekstove prevladava svakodnevna borba protiv sve prisutnije demontaže države Hrvatske od vanjskih moćnika preko domaćih izdajnika. A Bog, Hrvatska i moral su glavne odrednice  u svim njegovim člancima-
-Marko Matić samim izborom naslova «Vrijeme ljevorukih» određuje svoju vlastitu stranu. Nasuprot lijevom nadnacionalnom internacionalizmu, snažnom u trpanju Hrvatskog naroda u bezimene sluge još bezimenijih, ali jako pohlepnih gospodara, Matić kroz svoje tekstove čuva duhovni poklad hrvatske vjekovne vrijednosti: vjeru, ljudstvo, slobodu, dom i domovinu, jednom riječju: «Tuđe poštuj, a svojim se diči», kazao je Ante Čavka. 

Pisme za gusle


Knjiga pučkih stihova po nazivom  «Pisme za gusle» guslarice Ruže Jolić (64), jedine žene u BiH i RH koja piše pjesme i pjeva te iste pjesme uz gusle, predstavljena je u nazočnosti brojnih zaljubljenika u narodnu baštinu u sklopu knjige «Vrijeme ljevborukih». Knjigu su predstavili dr. don Drago Šimundža i književnik i publicist Marko Matić. Knjiga pjesama sadrži 175 stranica  podijeljenih u četiri dijela (Junaštva i stradanja, Sadašnjost u prošlosti, S posvetom, Prigodne i općenite) u kojima je ova vrijedna autorica prikupila 95 vlastitih epskih pjesama iz naše povijesne tradicije i kulture koje govore o sadašnjosti i prošlosti, o junaštvima i stradanjima Hrvata, obitelji i Domovini, a svoje mjesto u knjizi su našle i pjesme s posvetom, te druge s velikim temama koje se pjevaju uz gusle, a upućene su kroz «Pisme šestokrakoj vlasti» na adresu: Mesić, Račan, J.Radoš, Budiša, Čačić, Bandić, G.Granić. Pankretić, Čičak, V.Pusić, Jakovčić, Kajin,Ž. Antunović, Fižuić, Arlović, Linić, Lučin, Prskalo. Picula, Jurjević. Vidovič, Crkvenac… Ona ih opominje i bez «dlake na jeziku» upućuje na njihov račun javnu kritiku, kritizira njihovo političko djelovanje, govori kakvi su i kakvi bi trebali biti, te ih svojim stihovima tjera da se promjene i da svoj smisao pronađu u nadi, poštenju, domoljublju. Pisme za gusle Ruža pjeva uz gusle već nekoliko desetljeća, ali je tek zadnjih desetak godina počela i zapisivati pjesme prikladne za pjevanje uz gusle, koje ih i sama uz gusle pjeva, recitira, izvodi. Ruža ima svoj stil: piše epskim stilom u desetercu, nešto rimuje-nešto ne rimuje. Lomi stih i gdje se to u pravilu ne čini, piše u istoj pjesmi i starom duvanjskom ikavicom i književnom ijekavicom.
Najčešće govori o sadašnjosti i prošlosti hrvatskog naroda u obje njegove države. U njenim pjesmama osjeća se duhovna, religiozna, domoljubna težnja za pobjedu, slobodu. Ružine pjesme, kroz hrvatsko  pjesništvo uz gusle istaknuto je ostat će veliki doprinos epskoj poeziji, a ona kao prva i jedina žena u BiH i Hrvatskoj  koja pjeva i svira gusle.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije