joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri21062024

Ažurirano05:00:19

Slikarska kolonija u Vinici

  • PDF

U župi Vinici priređena je od 11. do 13. svibnja Likovna kolonija u povodu spomena žrtava svih ratova a napose iz Drugoga svjetskog rata i Domovinskoga rata iz ove župe. Glavni organizatori bili su Stipe Renić iz Zagreba, a rodom iz župe Rašeljke, i njegov prijatelj slikar Antun Krešić iz Starih Jankovaca a podrijetlom iz Drežnice, zatim Ante Jurčević Kuljić, Stipe Lozušić i Dinko Ćalušić.
Piše: don Ilija Drmić

Na ovoj koloniji bili su sljedeći slikari: Branimir Čilić, Branimir Bartulović, Antun Krešić, Zlatko Čular, Mate Ljubičić, Goran Milinković, Ante Brkić, Zlatko Nežić, bračni par Hrvoje Marko Peruzović i Ana Botteri Peruzović, potom Antun Boris Švaljek, Boris Vatka, Zlatan Pintek. Svoje slike dostavili su sljedeći slikari: Pȅra Mila Mamić r. Dukić, Žana Subašić, Đuro Seder, Bože Drmić, Đuka Široglavić, Šime Puljić, Branko Ivanković Mito, Ivica Šiško, Ante Čulo, Ante Žaja, fra Tomislav Brekalo i drugi o čemu ćemo izvijestiti drugom zgodom.

Slike će biti objavljene u zasebnom katalogu, a bit će i prezentirane skupa u ovoj godini s knjigom Vinička bašćina, Vinica u društvenom i crkvenom tisku kroz 50 godina (1961.-2011.) u sljedećim mjestima: Brišnik (na groblju Dešnjavača gdje je pokopan glagoljaš iz Vinice don Ilija Jurčević) 20. svibnja, Osijek 25. svibnja, Zagreb 30. svibnja, Bjelovar 31. svibnja, Split 14. lipnja, Vepric (Makarska) 16. lipnja i u Karmelu sv. Ilije Zidine 17. srpnja, te u Vinici na Dan viničkoga zajedništva 4. kolovoza i u povodu proslave Male Gospe 8. rujna. Predstavljanaje spomenute knjige bilo je u Tomislavgradu 9. svibnja, gdje je samo najavljena Slikarska kolonija u Vinici, a što se tiče izložbe slike, u tome našem centru, bit će naknadno dogovorena s Maticom hrvatskom, ogranak Tomislavgrad.

Slikari su se potrudili udahnuti u svoje uratke svu dušu Vinice i njezinih sela, te je kao takvu predati njezinim potomcima, posebno odseljenima. Htjelo joj se naslikati zaboravljeno lice koje bi trebalo taknuti na ljubav i brižnost za sve one svetinje koje su u njoj ostale i koje se dobrano čuvaju. Sva ta stvarnost opisana je i slikom popraćena i u knjizi Vinička bašćina.

Antun Krešić otpočeo je fotografirati sve značajnije objekte i umjetnine na području Buška blata i okolice za buduću monografiju koja bi tekstom i slikom odredila vjerski, duhovni, intelektualni i gospodarski profil našega hrvatskog naroda u buškoblatskom kraju i okružja (Vinica, Rašeljke, Podhum, Prisoje, Grabovica, Roško Polje, Aržano...), koji se dobrano raselio i kojemu bi trebalo dati temeljne pretpostavke i poticaje za pravi oblik života.


Đ.Seder, Nebo iznad Vinice


Ana Botteri Peruzović, Župna crkva u Vinici s istočne strane

Ažurirano Subota, 16 Lipanj 2012 12:14

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije