joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Mon16092019

Ažurirano07:03:16

Blagdan Velike Gospe - Šiške, Vinica | 14. Kolovoza, 2017

Ovo je jedanaesta godina od kada slavimo Uočnicu Velike Gospe na ovako svečani način u našemu lijepome kraju.
Piše: Ante ŠiškoI uvijek iznova je osjećaj lijep, u prekrasnome okružju čiste i netaknute prirode u rodnome kraju, slaviti Svetu Misu i molitvom častiti bl. Djevicu Mariju sa izvrstnim predvoditeljem je zaista privilegij kojim se rijetki mogu podičiti.

Križni put počima prvom molitvom na lokalitetu zvanom „brig“, nadalje se penjući na „kontirić“(Kvartir) pa do „bunara“, onda „ulicom “preko „stare lokve“ do na vrh „kljeka“, a u podnožju je mala i lijepa kapela, naravno, Gospina Kapela. Te isto tako i uređeni trg za vjernike koji dođu slaviti Sv. Misu.

Treba napomenuti da je ovaj Križni Put i kapelicu financirao Ivica Šiško, Pekanov, a radove su izveli majstori Slavko i Zvonko Šiško.

Pater Ante je predvdio razmatranjem i molitvom Križni Put, a pomagali su mu i časna sestra te pjevačice iz sela Šiške. Nakon Križnoga Puta koji je u jednom dijelu naporan jer se penje uzbrdo, slavlje je nastavljeno Svetom Misom koju je naš Ante vrlo lijepo i svečano predvodio, a vjerni puk zdušno pomagao pjevajući i slaveći Boga.

U svojoj nadahnutoj propovijedi, pater Ante je naglasio veliku vrijednost u tri dara. Riječ, Euharistija i Marija. Po riječi sve postade, bez euharistije nebi bilo ničega, a Marija je majka po kojoj smo dobili nadu i oprost. U čitanjima su pomagale Sanja, Gordana i Vesna Šiško, a svečano pjevanje je predvodio obiteljski kvartet iz Slavonije. Na kraju Sv. misnog slavlja pater Ante je predvodio klanjanje pred Presvetim, a to je bilo posebno dojmljivo i zasigurno vrlo vrijedno iskustvo za svakoga sudionika.

Na koncu, zahvaljujemo se našemu Anti te časnoj sestri i glazbenicima, a i svima koji su sudjelovali na ovome, zaista jedinstvenom događaju slavljenja Velike Gospe u Šiškama u Vinici.

Najnovije

Najčitanije

TEČAJNA LISTA

16.09.2019
Srednji
AUD AUD
1
4,577398
CAD CAD
1
5,035543
CHF CHF
1
6,745771
GBP GBP
1
8,292008
USD USD
1
6,658858
EUR EUR
1
7,390667
$ Odabir valute
= Odabir valute