joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Thu23052019

Ažurirano08:10:10

Proslava sv. Ilije u Duhovnom centru samostana Kareml sv. Ilije

  • PDF

U petak 20. srpnja 2018. Karmel sv. Ilije na obalama Buškoga jezera u župi Grabovici proslavio je svoga nebeskoga zaštitnika sv. Iliju Proroka svečanim euharistijskim slavljem kojemu je predsjedao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s 30 svećenika, uz prisutnost velikoga broja vjernika i hodočasnika iz župa oko Buškoga jezera, zatim od Livna, Tomislavgrada, Splita, Imotskoga i pogotovo iz Zagreba i drugih gradova u Hrvatskoj, te iz inozemstva gdje je velik broj naših radnika sa svojim obiteljima.
Piše: don Ilija Drmić

Misa je bila u samostanskom dvorištu gdje je urađen i uređen amfiteatarski prostor s natkrivenim oltarom kako bi vjernici bili međusobno povezani, a također i sa svećenicima. Međutim, veliki broj vjernika našao je svoje mjesto u samostanskoj crkvi i u hladovini uokrušce ovoga velikoga Karmela i Duhovnoga centra.
    Ovoga puta početak slavlja bio je u 11 sati i to s procesijom, mimohodom, obišašćem kada je nošen manji kip sv. Ilije, a pred velikim istim kipom ovoga starozavjetnoga sveca zaustavili su se svi vjernici sa svećenstvom i nadbiskupom Marinom, koji je izmolio hodočasničku molitvu Bogu po zagovoru sv. Ilije. Litanije Svih Svetih predmolio je za vrijeme cijele procesije župnik u hercegovačkim Vinjanima don Joko Blažević.
    Za vrijeme ovoga ugodnoga ilindanskoga slavlja pjevali su pjevači Mješovitoga zbora sv. Mihovila iz župe Kamen - Šine, što ga vodi Mislav Gogić, čije je podrijetlo iz Zaljuti, sela župe Vinice, skupa sa svojom suprugom Ivanom r. Balić koja svira. Ovaj bračni par uvježbava i predvodi zbor Pučki pjevači Kamen i Klapu Kamen. Po ljepoti i snazi pjevanja svatko je mogao osjetiti dugu tradiciju pjevanja među ovim gostima pjevačima.

    Sveta misna čitanja uza župnika Grabovice don Blaža Ivandu navijestile su i dvije njegove župljanke, prof. Ljubica Ivančić i gđa Ivana Mamić. Svoju pastirsku riječ, potaknut sadržajem liturgijskih tekstova i likom sv. Ilije, koji se pojavio skupa Mojsijem kao predstavnik svih proroka u preobraženju Kristovu na brdu Taboru, dok je Mojsije slika Božjega Zakona. Dodao je također i misao da svakome preobraženju i uskrsnuću prethodi križ i patnja. U tom smislu tumačio je Ilijin povratak u životnu vrevu svoga naroda, jer se bijegom ništa ne rješava, nego se sve gubi. Proroku smo po tome veoma slični i mi pogotovo kada naumimo bježati od zbilje i vlastitih nevolja, te smo potaknuti vratiti se svome životu i suočiti se sa svim izazovima koje jedino tako možemo riješiti i doživjeti puninu radosti i ljubavi. Nema ništa u našem životu bez odgovornosti, truda, žrtve i napora. Zar bi naša nogometna reprezentacija uspjela u Rusiji na svjetskom nogometnom prvenstvu da nije bilo zajedništva, poniznosti, truda, rada i žrtve? Nema preobrazbe bez križa. Potrebno je, svake nedjelje ići na svetu Misu što je ispinjanje na Tabor gdje se doživljava preobrazba za novi život i vrijednosti, i to pojedinca, obitelji, zajednice, Domovine.

003   

Na kraju ovoga misnog slavlja prior Karmela sv. Ilije p. Zvonko Martić izrekao je zahvale Bogu i svim sudionicima, te spomenuo duhovnu trodnevnicu i 48-satno klanjanje pred relikvijama Svetoga Križa za iskorjenjenje psovke u našem narodu, zatim zahvalio je provincijalu karmelićana p. Srećku Rimcu na dolasku i predvođenju večernje svete Mise u sklopu duhovne trodnevnice kada je paljen i krijes u čast sv. Iliji, kao i dvojici karmelićanskih mladomisnika, p. Tihi Radanu i p. Ivanu Pleši, koji su podijelili svoj mladomisnički blagoslov prisutnim vjernicima i hodočasnicima. Valja spomenuti ovom zgodom i veliki pothvat daljnjega uređenja samostanskoga dvorišta s naslovom Vrt perunika pod vodstvom arhitektice Arnele, koja je stvorila takvu viziju dvorišnoga prostora kao arheološkoga nalazišta, a nadahnuće joj je bogato arheološko nalazište na obližnjoj Gradini, kao i nekropola, odnosno staro groblje gdje je pronađen zanimljiv križ s pticama. U taj označeni prostor postavljena je slika Gospe Karmelske što je djelo Jelene Azinović, zatim slika Male Terezije č. s. Zdravke Milić, reljef Svete Obitelji kipara Ilije Sliškovića i kameni Križ p. Đanija Kordića. Svi kameni radovi u Vrtu perunika djelo su braće Brune, Marinka i Petra Lukač, te Ante Matića iz Liskovače, a priprema terena za njihov rad djelo je Mate Matića iz Liskovače i Miroslava Mamića iz Mijakova Polja. Sve je to blagoslovio spomenuti karmelićanski provincijal na Tijelovo 31. svibnja 2018. obavivši nakon misnoga slavlja i tijelovsku procesiju.
    Čast je svima u Buškoblatskom kraju što se našao na Ilindan u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog hrvatski reprezentativac Ivan Perišić iz ekipe Vatrenih na vjenčanju i poslije na svečanoj svadbenoj večeri.

Ažurirano Nedjelja, 24 Veljača 2019 13:24

Najnovije

Najčitanije

TEČAJNA LISTA

23.05.2019
Srednji
AUD AUD
1
4,579171
CAD CAD
1
4,962886
CHF CHF
1
6,575407
GBP GBP
1
8,420520
USD USD
1
6,646072
EUR EUR
1
7,421004
$ Odabir valute
= Odabir valute

POSJETA PORTALA


Danas:
Ukupno:2584
Najviše u danu:
Pregleda stranica:0